Wegcapaciteit A9 tussen knooppunten Velsen en Badhoevedorp gehalveerd - gratis A9 bereikbaarheidspas voor A9-weggebruikerrs

Rijkswaterstaat start 4 augustus met ingrijpende groot onderhoudswerkzaamheden aan de A9 tussen de knooppunten Velsen en Badhoevedorp. Deze werkzaamheden duren tot 20 augustus. Er wordt dan 24 uur per dag gewerkt. In deze periode is de wegcapaciteit van de A9 gehalveerd. Het verkeer heeft twee versmalde rijstroken in de richting Alkmaar en één versmalde rijstrook richting Amsterdam. Daarnaast geldt een snelheidsbeperking. Ondanks dat het groot onderhoud aan de A9 in de vakantieperiode wordt uitgevoerd verwacht Rijkswaterstaat extra lange files. A9-weggebruikers kunnen daarom gebruikmaken van de gratis A9 Bereikbaarheidpas. Deze pas stuurt de Stichting A9 bereikbaar deze week aan bijna 3000 frequente A9-weggebruikers. Tevens krijgen zij daarbij een persoonlijk reisadvies. Door gebruik te maken van deze pas vermijdt deze groep weggebruikers de verkeersoverlast tijdens het Groot Onderhoud. Gelijkertijd wordt daarmee de doorstroom op de A9 bevorderd tijdens de wegwerkzaamheden.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers dringend in de periode van 4 augustus tot en met 30 september de A9 tussen de knooppunten Velsen en Badhoevedorp te vermijden door gebruik te maken van alternatief vervoer of een alternatieve route te kiezen. Naast de te nemen mobiliteitsmaatregelen worden adviesroutes ingesteld.

A9 tussen knooppunten Velsen en Badhoevedorp

Van 4 tot en met 19 augustus zijn op de A9 tussen de knooppunten Velsen en Badhoevedorp groot onderhoudswerkzaamheden. Het verkeer heeft dan twee versmalde rijstroken in de richting Alkmaar en één versmalde rijstrook in de richting Amsterdam tussen beide knooppunten. De oprit vanuit de Velsertunnel vanaf de A22 naar de A9 richting Amsterdam is afgesloten voor het verkeer. Vrachtwagens en alternatief verkeer zoals A9-Vanpools en A9-shuttlebussen kunnen wel gebruikmaken van deze oprit. Tussen 21.00 uur en 06.00 uur is de oprit voor alle verkeer beschikbaar. De A22 is voor het verkeer komende vanaf de A208 richting Amsterdam permanent afgesloten. Gele borden geven ter plaatse de omleidingen aan.

Vanaf 20 augustus tot en met 30 september zijn er weer in beide richtingen twee versmalde rijstroken beschikbaar, maar dan verwacht Rijkswaterstaat ook nog ernstige verkeershinder. Aangezien dan meer verkeer op de weg is. In de maanden oktober en november vinden de afrondende werkzaamheden plaats. Deze worden met name buiten de spits uitgevoerd.

Gratis mobiliteitsmaatregelen

Bijna 3000 weggebruikers die in de spits veelvuldig gebruik maken van de A9 tussen de knooppunten Velsen en Badhoevedorp ontvangen deze week van de Stichting A9 Bereikbaar de gratis A9 Bereikbaar pas. Met deze pas kunnen zij van maandag 6 augustus tot en met vrijdag 26 oktober 2007 op doordeweekse dagen kosteloos gebruik maken van filealternatieven waaronder de speciale A9 Shuttlebus en de Vanpool en daarnaast van Openbaar Vervoer en de OV-fiets. Door gebruik te maken van de A9 Bereikbaar pas vermijdt de groep van bijna 3.000 weggebruikers de door Rijkswaterstaat verwachte files als gevolg van het Groot Onderhoud.

De Stichting A9 bereikbaar is opgericht door Rijkswaterstaat en Verkeer.advies met als doel autoforenzen concurrerende alternatieven voor de file aan te bieden tijdens het Groot Onderhoud A9 tussen de knooppunten Velsen en Badhoevedorp.

Extra informatie voor de weggebruikers

Tekstkarren - op diverse plaatsen langs de A9 en toe- en afriitten - geven weggebruikers actuele reistijdinformatiie over de A9 en de omleidingsroute. Deze beelden zijn te zien op de internetsite van de VerkeersInformatieDienst. Elke werkdag om 12.00 uur komt Rijkswaterstaat in samenwerking met de VID met het A9 journaal. Het A9 journaal gaat in op de verkeersmaatregelen, de voortgang van de werkzaamheden en eventuele reisalternatieven. Dit journaal is te zien op de internetsite van de VID, www.vid.nl en op de internetsite van de Stichting A9 bereikbaar, www.A9bereikbaar.nl . Op deze site staan ook de mobiliteitsmaatregelen die ingezet worden tijdens het Groot Onderhoud. Daarnaast kan men informatie over het groot onderhoud A9 inwinnen via de site www.vananaarbeter.nl en www.rijkswaterstaat.nl .

Bijlage: kaartje adviesroutes.

Net als in 2006 en 2007 werkt Rijkswaterstaat meer aan de weg dan normaal. Dat betekent dat weggebruikers vaker met wegwerkzaamheden op rijkswegen krijgen te maken. Het gaat om zo'n 200 projecten, van groot onderhoud, verbreding en aanleg van wegen, kleine asfaltwerkzaamheden tot het vernieuwen van bruggen en viaducten. Dit is nodig om de veiligheid op de weg en de doorstroming van het verkeer ook in de toekomst te waarborgen. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft tot en met 2010 in totaal 600 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor werkzaamheden aan de rijkswegen.

Tijdens de werkzaamheden is Rijkswaterstaat er alles aan gelegen om de hinder en de overlast voor weggebruikers zo beperkt mogelijk te houden en het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen. Dit gebeurt onder andere door omleidingroutes in te stellen en weggebruikers duidelijk te informeren. Weggebruikers kunnen voor actuele informatie over wegwerkzaamheden en de te verwachten hinder onder meer terecht op de website www.vananaarbeter.nl en de landelijke informatielijn 0800-8002.

Noot voor redacties (