Gemeente Beek


Ervaringen van onze Spaubeekse openwater zwemmer Michel Heijnen

Onlangs ontving Spaubeekenaar Michel Heijnen een cheque van 250 uit handen van burgemeester Armand Cremers. Het open water zwemmen is een relatief onbekende en individuele sport. Michel is dan ook niet bij een Beekse vereniging aangesloten. De kosten die de sporter moet maken bijzonder hoog zijn. Het gaat dan toch om bedragen tussen de 20.000 en 30.000. Het betreft dan binnenlandse en buitenlandse trainingen en binnen- en buitenlandse wedstrijden. Open water zwemmen is een sport die het goede weer over de hele wereld volgt. De kosten worden door Michel zelf (studiebeurs), ouders en giften van derden bij elkaar gesprokkeld.

Michel Heijnen Hoewel de Beekse bijdrage slechts een druppel op een gloeiende plaat lijkt, is elke bijdrage voor Michel welkom. En hoewel Beek eigenlijk geen topsportbeleid heeft, wil men de inzet en passie die deze jonge sporter ten toon spreidt, toch ondersteunen middels deze bijdrage. Een en ander past overigens ook in het onlangs geventileerde denken van de burgemeesters van Beek en Stein om de regio Westelijke Mijnstreek zich meer te laten profileren als (top)sportregio.

Ik heb zondag de 5 kilometer vrije slag gezwommen in het Duitse Grosskrotzenburg. De wedstrijd werd gezwommen om het Duits Kampioenschap en ik heb meegedaan om ervaring op te doen. Mede dankzij een financiële ondersteuning van de Gemeente Beek ben ik daarheen kunnen gaan. Samen met mijn ouders verbleef ik op een camping in de buurt van de wedstrijdlocatie. Aan het Duits kampioenschap deed onder andere de wereldkampioen op de 5 kilometer mee. Het deelnemers niveau was dus erg hoog.

Om kwart voor elf werd er gestart. Met 50 man was dat een vrij groot veld. Voor de start had ik gekeken waar ik het beste kon gaan liggen. Bij de start ben ik ook op die plek gaan liggen, en even later kwam Thomas Lurz (de wereldkampioen) naast mij liggen. Dat was dus leuk om te zien dat hij dezelfde keuze voor de startplaats had gemaakt. Ik kon met de start goed met hem meegaan, maar hij kon het tempo beter volhouden en ging ervandoor. In de eerste ronde kwam er een splitsing in de grote groep, ik zat toen in de tweede groep.

Tijdens de eerste ronde werd deze groep nog eens opgesplitst, maar ik kon in de tweede groep blijven die ongeveer 20 man groot was. Ik heb daar steeds voorin gezwommen, maar nooit op kop. Er moest tijdens de wedstrijd veel gekeerd worden om de boeien. Als leerdoel wilde ik bij het keren steeds de binnenkant van bocht pakken. Dat is me ook vaak gelukt, en daar ben ik tevreden mee. Bij de keerpunten wist ik ook vaak een paar plaatsen te winnen. Tijdens het zwemmen werd er veel 'gevochten' om de juiste plek in de wedstrijd. Dat was weer even wennen, want in Nederland is dat niet zo want daar zwem ik doorgaans op kop.

Na vier rondes zwemmen kwam de eindstreep in zicht. De groep was nog steeds ongeveer 20 man groot, en er moest gesprint worden op de plaatsen 14 tot en met 32. Ik ben uiteindelijk 21ste geworden in een tijd van 1.00.11, net boven het uur. Ik ben tevreden met de wedstrijd. Hij is goed verlopen, en ik heb weer veel geleerd. Over een paar weken vertrek ik met mijn ouders naar Zwitserland. Daar wordt het Zwitsers kampioenschap gehouden. Ik zwem op 4 augustus de 5 km, en op 5 augustus de 10 km. Op de web-log openwaterheijnen.web-log.nl kan dit gevolgd worden.

Michel Heijnen