Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tobago Muthadi International Drumming Festival 2007

"AND THE BEAT GOES ON"
TRINIDAD & TOBAGO SWINGEN DEZE ZOMER DE 'STEELPAN' UIT!

Amsterdam, juli 2007 ­ De Caribbean: zon, zee en muziek. Een van de hoogtepunten van het Caribisch zomerseizoen is het Tobago Muthadi International Drumming Festival op Tobago: een swingend en groot muziekspektakel waarin de steelpan de hoofdrol speelt. De muziek van de steelpan, een halve eeuw geleden op Trinidad & Tobago ontdekt toen percussionisten oude olievaten gingen bespelen, is onlosmakelijk verbonden met zomerse sferen. Dus met de voeten van de vloer en swingend de 'steelpan' uit!

Dag en nacht dansbare klanken
Het Tobago Muthadi International Drumming Festival 2007 wordt op 4 augustus voor de derde keer gehouden in het Dwight Yorke stadion op het vriendelijke en zonnige eiland Tobago. "And the beat goes on", 2 dagen en nachten achter elkaar, wanneer 's werelds beste steelpan- , soca- en calypso bands elkaar aansteken met de meest opzwepende ritmes. Artiesten van over de hele wereld komen optreden tijdens dit festival: Amara Kante uit Ivoorkust, de Samba Squad uit Canada met als 'drumprofessor' en een van de beste percussionisten ter wereld Trichy Sankeran. Er zijn drumgroepen en artiesten uit het Midden-Oosten en India en de meest swingende sterren uit Trinidad & Tobago zelf.

Steelpan, soca en calypso
Al vanaf 1830 speelden calypsobands wedstrijden tegen elkaar. Die aanstekelijke en vriendelijke competitie heeft gezorgd voor een muzikale ontwikkeling tot op het meest swingende niveau en verrassende variaties als Soca, Rapso, Ragga Soca en Chutney Soca. De muziek van de steelpan, die een halve eeuw geleden op Trinidad & Tobago werd ontdekt door percussionisten die oude olievaten gingen bespelen, is onlosmakelijk verbonden met zomerse sferen. Samen met calypso en soca, vormt de steelpan het straatgeluid van plaatsen als Port of Spain. Calypso, de ritmische zang vol politieke en sociale satire, werd oorspronkelijk gezongen door slaven die er hun opperheren mee bespotten. Calypso koning The Mighty Sparrow is een 'Trini' net als veel van de meest geliefde artiesten in de Caribbean. Soca komt weer voort uit Calypso; de pittige teksten gaan vergezeld van snelle en aanstekende ritmes.

Trinidad & Tobago
De republiek Trinidad & Tobago is één van de meest welvarende eilanden in de Cariben dankzij de productie van petroleum en gas. Tobago is een vakantieparadijs met prachtige stranden en ongerepte natuur. Het heeft het oudste beschermde regenwoud op het westelijk halfrond; Tobago Forest Reserve. Zustereiland Trinidad is energiek, zakelijk en swingend. In de hoofdstad Port of Spain gebeurt het. Het eiland is hip en veelzijdig en biedt alles op het gebied van cultuur, natuur, muziek, feesten en lekker eten. Trinidad & Tobago vormen samen dé unieke combinatie. Het is de perfecte bestemming voor duikers, bruidsparen en natuurliefhebbers. Kijk voor meer informatie op: www.visittnt.com of mail naar trinbago@usp.nl.