FNV komt uit de kast

02/08/2007 09:09


Roze spandoeken met daarop de leus: De FNV werkt. Ook voor jou! sieren zaterdag 4 augustus twee boten van de Gay Canal Parade: de boot van de Oost- Europese homobeweging en de Trotse Lesboot van de Stichting Ondersteboven. Het is de eerste keer dat de vakcentrale zich op zo'n publieke manier presenteert als belangenbehartiger van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transgendere (LHBT) werknemer.

De FNV maakt zich zorgen over het maatschappelijke klimaat waarin werknemers uit deze groepen steeds meer geconfronteerd wordt met een afnemende tolerantie. Tijdens een rondetafel conferentie met coördinerend minister Plasterk begin juli heeft de FNV aangedrongen op meer alertheid bij instanties zoals de Arbeidsinspectie. Die zou meer oog moeten hebben voor de mate waarin de organisatiecultuur van een bedrijf invloed heeft op het welzijn van de werknemer en dus ook de LBHT-werknemer. Bovendien wil de FNV met de werkgevers om de tafel hoe die organisatiecultuur in positieve zin te beïnvloeden. De minister is gevraagd een soortgelijk gesprek met de werkgevers aan te gaan.

Als een van de eerste vakcentrales ondertekende de FNV in 2006 de Declaration of Montreal. Dit is een internationale verklaring met richtlijnen en adviezen aan maatschappelijke organisaties over situaties op de werkvloer. FNV- bonden hebben speciale activiteiten ontwikkeld om de positie van de LHBT-werknemer op de werkvloer te versterken. FNV Bondgenoten is initiatiefnemer van Het Roze Netwerk, een website die na de zomer online gaat. De website moet het onderlinge contact bevorderen tussen de leden die met dit soort problemen te maken krijgen en is een platform om dit aan de kaak te stellen. Abvakabo FNV, de Algemene Onderwijsbond, de Nederlandse Politiebond en de militaire vakbond AFMP organiseren al jaren activiteiten voor leden en werkgevers om de integratie van de 'andere seksuele identiteit' te bevorderen. Voorbeelden zijn de cursussen over de omgang met LHBT-onderwerpen op de werkvloer en de ontwikkeling van materiaal voor management en HRM-afdelingen over de toepassing van een diversiteitsbeleid in dit kader.