VVD



4-8-2007

VVD tegen kabinetsplannen kilometerheffing

De VVD is tegen de kabinetsplannen voor invoering van een kilometerheffing. Op initiatief van de VVD heeft de Kamer in een motie vastgelegd dat invoering van de kilometerheffing aan drie harde randvoorwaarden moet voldoen.

VVD-Kamerlid Paul de Krom: "Het kabinet gooit deze randvoorwaarden overboord. De automobilist gaat meer betalen en het kabinet wil niet extra investeren in infrastructuur. Op deze manier kan de kilometerheffing wat de VVD betreft de ijskast in."

Invoering van de kilometerheffing is voor de VVD altijd een middel geweest om eerlijker te betalen voor mobiliteit. De vaste lasten - de wegenbelasting en de luxebelasting BPM - worden afgeschaft en ingeruild voor betalen per kilometer. Niet het bezit, maar het gebruik van de auto wordt belast. Een goed economisch principe is immers dat naarmate een goed schaars is - zoals wegcapaciteit in de spits - de prijs stijgt. Maar invoering van zo'n systeem vraagt een uiterst zorgvuldige aanpak.

Daarom heeft de Kamer, op initiatief van de VVD, drie harde eisen gesteld aan de invoering van een kilometerheffing. Ten eerste mogen de kosten voor de Nederlandse automobilist per saldo niet stijgen. Ten tweede moeten alle opbrengsten rechtstreeks terugvloeien naar investeringen in infrastructuur. En ten derde mogen de kosten van het systeem niet meer dan 5% van de opbrengsten bedragen.

De Krom: "De regering lapt deze randvoorwaarden aan haar laars. In plaats van de lasten in aanloop naar de kilometerheffing te verlagen, krijgt de automobilist een belastingverhoging van 500 miljoen euro om de oren; de dieselaccijns en de aanschafbelasting BPM gaan fors omhoog. In plaats van extra investeringen in infrastructuur, geeft het kabinet geen euro extra uit aan wegen."

Ook is het volgens De Krom nog maar zeer de vraag of de overheid op dit moment wel in staat is zo'n complex ICT-systeem op te zetten. De grote problemen bij de beveiliging van de HSL, bij de invoering van het communicatiesysteem C-2000 of bij de Belastingdienst spreken voor zich. Gefaseerde invoering is voor de VVD onbespreekbaar, want daarmee neemt de complexiteit van het systeem alleen maar toe.

De Krom: "De kabinetsplannen leiden enkel tot langere files tegen hogere kosten voor de automobilist, zonder dat er ook maar één extra strook asfalt wordt aangelegd. Op deze manier kan de kilometerheffing wat de VVD betreft de ijskast in."