LTO Noord


MKZ in Engeland

De Britse regering heeft vrijdagavond 3 augustus bekendgemaakt dat mond- en klauwzeer (MKZ) is gevonden op een rundveebedrijf in Engeland. Het besmette bedrijf ligt in Surrey, ten zuidwesten van Londen. Zie voor de locatie: http://kurl.nl?10A4

De betrokken veehouder meldde donderdag 2 augustus een verdenking van MKZ. Alle dieren op het bedrijf zijn inmiddels geruimd. In het Verenigd Koninkrijk is een "stand-still" van kracht: diertransport mag niet plaatsvinden in afwachting van onderzoek naar de herkomst van het MKZ-virus. De laatste uitbraak van MKZ in Europa was in 2001. De ziekte richtte toen grote schade aan.

LTO Nederland dringt er bij alle houders van rundvee, varkens, schapen, geiten en herten op aan om hun dieren te controleren op verdachte symptomen en om uitermate voorzichtig te zijn met contacten. Zeker als onlangs dieren naar het bedrijf zijn gehaald. De ervaring van 2001 leert ons dat import van dierziekten niet rechtstreeks uit het besmette gebied hoeft plaats te vinden. Import kan ook via andere lidstaten plaatsvinden. Neem bij verdenking onmiddellijk contact op met uw dierenarts of bel eventueel het meldnummer dierziekten 045 5354232.
Het is ook belangrijk dat veehouders een goed register bijhouden van bezoekers, en deze voorzien van bedrijfskleding en schoeisel. Wegwerpmateriaal is het beste. Eventuele aflevering van dieren en materiaal kan het beste aan de openbare weg plaatsvinden. Houd in ieder geval afstand tussen bezoeker (en zijn voertuig) en uw dieren.

Het ministerie van LNV heeft de VWA opdracht gegeven om alle bedrijven te controleren waar recentelijk import van levende herkauwers heeft plaatsgevonden. LTO Nederland heeft aangedrongen op snelle actie. Eén van de belangrijkste conclusies van de uitbraak van MKZ in 2001 was dat reactiesnelheid doorslaggevend is bij de bestrijding van MKZ.

Er is nog steeds hoop dat de uitbraak in Guildford een geïsoleerd geval is. Dat komt omdat in de buurt van Guildford het dierziektenlaboratorium Pirbright en een onderzoeksfaciliteit van het farmaceutisch bedrijf Merial ligt waar onderzoek plaatsvindt met MKZ-virus. Niet uitgesloten kan worden dat virus is ontsnapt uit één van de laboratoria. Zo niet, dan moet het virus op de één of andere wijze zijn geïmporteerd vanuit een land buiten de EU.

Zaterdag 4 augustus 2007