LTO Noord


LTO waarschuwt veehouders alert te zijn

LTO Nederland is zeer bezorgd over de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland, die op 3 augustus door de Britse regering is bekendgemaakt. De EU is een open markt, waarin dagelijks wordt gehandeld in vee. In Groot-Brittannië is een stand-still van kracht, maar MKZ kent een incubatietijd van 2 tot 8 dagen, en Nederland importeert dieren uit Groot-Brittannië. Daarom loopt ook Nederland risico.

LTO Nederland waarschuwt Nederlandse veehouders om zeer alert te zijn op symptomen van de ziekte en bij verdenkingen hun dierenarts te bellen. Eventueel kan het meldnummer dierziekten ook worden gebeld: 045 5354232. Veehouders moeten ook voorzichtig zijn met contacten en de aanvoer van dieren en materiaal op hun bedrijf.

Belangrijke symptomen van MKZ zijn koorts, vermindere eetlust en blaren in en rond de bek, aan de klauwen en op de uier. Bij schapen en geiten is het ziekteverloop meestal vrij mild, runderen en varkens laten vaak duidelijke symptomen zien. Runderen gaan vaak kwijlen en smakken door overproductie van speeksel. De melkproductie neemt af en kan volledig tot stand komen. Bij varkens kan de kreupelheid als eerste opvallen.

De MKZ-uitbraak in Engeland is vlakbij een diergeneeskundig laboratorium, waar onderzoek met het MKZ-virus plaatsvindt. Niet uitgesloten kan worden dat virus uit het lab is ontsnapt, in welk geval er vermoedelijk (en hopelijk) sprake is van een geïsoleerd geval.

LTO Nederland heeft er bij LNV op aangedrongen om snel traceringsonderzoek uit te voeren en waar nodig maatregelen te treffen. Nog meer dan bij andere dierziekten is bij MKZ de reactiesnelheid doorslaggevend voor succesvolle dierziektenbestrijding.

Mona van Spijk
Klaas Johan Osinga
Integrale Portefeuille Diergezondheid LTO Nederland

Zaterdag 4 augustus 2007