PERSBERICHT

AfricAlive.nl: motorexpeditie voor een duurzamere toekomst

Sinds 8 Juni 2007 reizen vijf studenten en een professionele cameraman in het kader van het 33ste TU Delft Lustrum per motor en een 4x4 van Delft naar Zuid-Afrika om duurzaamheid in Nederland te promoten. Tijdens de reis van vijf maanden bezoeken en documenteren zij tal van verschillende projecten op het gebied van duurzame technologie.

In de bijna twee maanden sinds het vertrek is door vijftien landen ruim 12.000 km afgelegd. Tijdens de tocht heeft het AfricAlive team de Sahara doorstaan, corrupte agenten meegemaakt en hopeloos in de modder vastgezeten. De meest spraakmakende en vervelende gebeurtenis is het motorongeluk van Alexander in Bamako, Mali. Bij een aanrijding met een taxi heeft hij zijn sleutelbeen gebroken. Gelukkig is zijn herstel zeer voorspoedig en heeft hij zich na drie weken afwezigheid weer bij het team gevoegd.

Van de geplande twaalf projecten zijn reeds twee bezocht en verslagen,. Één daarvan is de waterpiramide in Gambia. Bij dit initiatief van de lokale gemeenschap wordt doormiddel van zonnewarmte water gedestilleerd. De winst van de verkoop van dit gedestilleerde water wordt gebruikt voor lokale scholen en ziekenhuizen.

In Zuid-Afrika zullen zij het eerst werkende aircobed installeren. Bij deze nieuwe vorm van airconditioning met muskietennet als isolatie wordt alleen het bed gekoeld en niet de gehele kamer. Deze duurzame techniek geeft een energie reductie van meer dan 60 procent.

Op het moment is het team in één van werelds armste land, Niger. De komende weken hierna zullen de meest spannende en gevaarlijke van de reis zijn. De geplande oversteek van West Afrika naar Oost Afrika gaat door de Nigeria, de onstabiele en gevaarlijke Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), Zuid Soedan en Noord Oeganda. Deze route is alleen mogelijk door de militaire escorte die het team door de CAR zal begeleiden en een officiële uitnodiging van de SPLM voor Soedan.

Op de website www.africalive.nl is de reis te volgen en worden projecten getoond in de vorm van film en verslag. Dit is hun manier om het grote publiek in Nederland te prikkelen over duurzaam leven na te denken.