Regeling MKZ VK 2007

In de loop van vrijdag 3 augustus jl. zag het Verenigd Koninkrijk zich geconfronteerd met een constatering van besmetting van Mond- en klauwzeer bij een veestapel op een boerderij nabij Guildford in de Graafschap Surrey.

Het heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk direct aanleiding gegeven tot het nemen van ingrijpende maatregelen. De oorzaak van het ontstaan van de besmetting is nog niet bekend. Onderzoek daarnaar is gaande. Mede gezien de grote gevolgen die deze besmettelijke veeziekte kan hebben en de ervaringen daarmee enkele jaren geleden, is direct al het veetransport van voor de ziekte gevoelige dieren en producten daarvan in het Verenigd Koninkrijk stilgelegd. Ook geldt een exportverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk.

De bekendmaking van deze uitbraak van Mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk heeft ook genoopt tot het nemen van maatregelen in Nederland teneinde elk risico op besmetting zoveel mogelijk in te dammen.Gezien de incubatietijd van Mond- en klauwzeer en het gegeven dat de afgelopen maanden transporten niet alleen rechtstreeks vanuit het Verenigd Koninkrijk maar ook indirect via andere lidstaten van de EU veetransporten plaatsvonden, zijn daarom uit voorzorg de volgende maatregel genomen:

een vervoersverbod voor alle voor Mond- en klauwzeer gevoelige dieren. Het betreft alle evenhoevigen zoals runderen, schapen, geiten, varkens en herten. Uitzondering op deze regel is het rechtstreeks vervoeren van het bedrijf van herkomst, waar de evenhoevigen zijn gehouden, naar het slachthuis. Ter verduidelijking is in artikel 3, tweede lid, aangegeven dat het moet gaan om bedrijven van herkomst, wat betekent dat verzamelplaatsen hier niet onder vallen.

een verzamelverbod van dergelijke dieren aangezien verzamelplaatsen een bron van overdracht van besmetting kunnen zijn, ter ondersteuning van dit verbod. Dit betreft niet alleen de reguliere verzamelplaatsen voor evenhoevigen, maar ook evenementen waar dieren bij elkaar worden gebracht, zoals jaarmarkten en braderien.

een verplichting tot het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland worden gebracht, alsmede vervoermiddelen die in Nederland worden gebracht welke kennelijk zijn gebruikt voor het vervoer van paardachtigen in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel paardachtigen niet voor Mond- en klauwzeer gevoelige dieren zijn valt niet uit te sluiten dat deze vervoermiddelen afkomstig kunnen zijn van bedrijven waar mogelijk besmette evenhoevigen aanwezig zijn.

een verplichting tot dubbele ontsmetting en reiniging van vervoermiddelen van evenhoevigen, komend vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Met dit maatregelenpakket is beoogd elk risico voor besmetting van en verspreiding binnen de Nederlandse veestapel zoveel mogelijk te voorkomen.Er is ook onderzoek gaande naar bedrijven waar gedurende de afgelopen maanden voor de ziekte gevoelig vee vanuit het Verenigd Koninkrijk en eventueel vanuit andere lidstaten is afgeleverd.Uiteraard zal de situatie van uur tot uur worden gevolgd. Dit kan, wanneer meer duidelijkheid is verkregen over de oorzaak van de besmetting en de ontwikkeling daarvan in het Verenigd Koninkrijk, leiden tot versoepeling of aanscherping van de genomen maatregelen.

De maatregelen zijn afgestemd met de ons omliggende buurlanden en de Europese Commissie. Het bedrijfsleven is terstond over de maatregelen ingelicht.

MINISTERIE VAN LANDBOUW,
NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit van 4 augustus 2007, TRCJZ/2007/11,
houdende maatregelen in verband met een MKZ-uitbraak
in het Verenigd Koninkrijk

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op artikel 10, eerste en vierde lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);
Gelet op artikel 17, 30 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder:
evenhoevigen: herkauwers en varkens;

Artikel 2
Het is verboden evenhoevigen afkomstig van verschillende plaatsen te verzamelen op een bedrijf of andere plaats.

Artikel 3
1. Het vervoeren met een vervoermiddel over de openbare weg van evenhoevigen is verboden.
2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan om evenhoevigen te vervoeren, voor zover dit geschiedt rechtstreeks van het bedrijf van herkomst naar het slachthuis.

Artikel 4
1. Een vervoermiddel waarmee een of meer paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland worden gebracht wordt terstond na lossing gereinigd en ontsmet.
2. Een vervoermiddel dat kennelijk is gebruikt voor het vervoeren van een of meer paardachtigen, in het Verenigd Koninkrijk en leeg vanuit het Verenigd Koninkrijk, anders dan in doorvoer in Nederland wordt gebracht, wordt onmiddellijk gereinigd en ontsmet.

Artikel 5
In de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's wordt in artikel 69, derde lid, 'in Bulgarije, Griekenland, Italie, Portugal of Roemenie' vervangen door: in Bulgarije, Griekenland, Italië, Portugal, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk.

Artikel 6
Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007.

Artikel 7
Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 4 augustus 2007, om 14.30 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
overeenkomstig het door de minister genomen besluit:
DE DIRECTEUR-GENERAAL VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT

w.g. mr. R.M. Bergkamp

Stcrt. 2005, 120; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 7 juli 2007 (Stcrt. 127)

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit