PRESS RELEASE


Time : 14:56:46
Date : 04 August 2007

FAVV-AFSCA

FAVV: Voedselagentschap op de bres niet alleen tegen Blauwtong en MKZ maar ook tegen een dioxinevervuiling

Via het Europees « Rapid Alert systeem » (RASff) werden de Lidstaten op de hoogte gebracht dat guar gom, geproduceerd in India en ingevoerd hetzij via twee Zwitserse bedrijven, hetzij rechtstreeks in de Unie via Spanje en Duitsland, besmet was door pentachlorofenol (een in Europa verboden schimmelwerend middel voor de behandeling van hout) en door dioxines (tot ongeveer 500 keer de aanvaardbare limiet).
Deze natuurlijke plantaardige gom wordt na behandeling en verdunning wijdverspreid als verdikkingsmiddel (E 412) gebruikt in voedingsmiddelen.

Naast een tiental andere landen van de EU werd het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen vrijdag op de hoogte gebracht dat Belgische invoerders betrokken zouden kunnen zijn.
Het Voedselagentschap heeft de medewerking gevraagd van de agro-alimentaire industrie (FEVIA) en heeft al van de douanediensten nuttige informatie verkregen die toelaat verdachte loten te traceren. De loten afkomstig van de Indische producent moeten worden geblokkeerd in afwachting van een bemonstering door inspecteurs van het FAVV en van de analyseresultaten.
Loten guar gom afkomstig van andere Indische uitvoerders moeten uit voorzorg eveneens worden geanalyseerd en dit op kosten van de operatoren.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: Pascal Houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be