Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 4 augustus

Fryslân, 04-08-2007 o Politieberichten van vrijdag 3 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 4 augustus 11.00 uur

Drachten: poging diefstal met geweld
De politie onderzoekt een poging tot diefstal met geweld, gepleegd op donderdag 2 augustus tussen 03.00 en 04.00 uur. Het slachtoffer is een 17-jarige inwoner van Drachten. Deze fietste door de Noorderbuurt, toen hij werd afgesneden door twee andere fietsers. De twee verdachten wilden de jongen zijn portemonnee, even later zijn gsm. Toen dit niet gebeurde, pakte een van de twee verdachten een mes, waarmee de aangever werd bedreigd. De andere verdachte pakte een boksbeugel. Toen de aangever nog steeds zijn gsm niet wilde afgeven, werd hij bij zijn keel gepakt. Nadat de aangever nog een schop kreeg, kon hij op zijn fiets ontkomen. De daders zijn tussen de 16 en 19 jaar. De ene is circa 1 meter 80, heeft een smal postuur, was gekleed in een grijs vest en droeg bruine schoenen met harde punten. De tweede verdachte is circa 1 meter 60 tot 70, heeft een breed postuur, was gekleed in een rood vest en hij droeg witte Nike-schoenen met rood/blauwe accenten. Beiden droegen ten tijde van de poging tot diefstal een bivakmuts.

Drachten: vernieling personenauto
De politie onderzoekt de vernieling van een personenauto die aan de Slinge, onder een carport, stond geparkeerd. Onbekenden hebben donderdagavond een bloempot, die naast de voordeur stond, uit de tuin gehaald en door de achterruit van de personenauto gegooid. Er is aangifte gedaan door een 60-jarige inwoonster van Drachten.

Leeuwarden: motorfiets gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een motorfiets, een Yamaha FJ 1200, die aan de Corellistraat geparkeerd stond. De diefstal is gepleegd tussen donderdagavond en vrijdagochtend. De motor stond niet afgesloten. Het voertuig is donkerblauw tot zwart en heeft het kenteken MH-32-HX. Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning die vrijdagochtend aan de dHondecoeterstraat plaatsvond. Uit de woning werden een laptop, een foto- en filmcamera en een printer meegenomen. De totale waarde van de spullen bedraagt meer dan 3.000 euro. Men kwam binnen door een deur te forceren. Een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De technische recherche zal een sporenonderzoek instellen.

Heerenveen: te snel, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobilist uit Noordwolde. De man reed vrijdag omstreeks 08.30 uur met 148 km per uur langs wegwerkzaamheden op de A32 ter hoogte van Oranjewoud. Ter plaatse is 90 km per uur toegestaan, een
overschrijding van 58 km derhalve. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Haulerwijk: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Leeksterweg. De inbraak is tussen vrijdagochtend en middag gepleegd. Men is binnengekomen door een deur te forceren. Gestolen werd een bedrag van enkele honderden euros. Aangifte is gedaan door een 20-jarige inwoonster van Wolvega. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend vroeg een 34-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden. De man wilde inbreken in een woning aan het Zwenkgras. De politie was gealarmeerd door een getuige en was snel met vier eenheden ter plaatse. De verdachte had net een raam van een achterdeur ingeslagen en stak bij het zien van de politie onmiddellijk zijn handen omhoog. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau in Leeuwarden. Aangifte is gedaan door een 51-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Beetsterzwaag: leegstaande woning uitgebrand
Zaterdag omstreeks 01.00 uur is een leegstaande woning met schuur aan de Van Harinxmaweg volledig uitgebrand. De woning stond sinds ruim een jaar leeg. Onbekend is hoe de brand is ontstaan. De brandweer heeft de woning gecontroleerd uit laten branden. De technische recherche van politie Fryslân zal een onderzoek doen naar de mogelijk oorzaak van de brand.

Sneekweek: zes van de vijftig schippers onder invloed
De politie heeft vrijdagmiddag- en avond met een zestal boten een alcoholcontrole gehouden op o.a.het Prinses Margrietkanaal en de Houkesloot. In totaal zijn circa 50 schippers gecontroleerd op alcohol. Zes schippers bleken onder invloed van alcohol te verkeren, tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Verder is eenmaal bekeurd voor te snel varen, tweemaal voor ondeugdelijke boordverlichting, twee schippers waren niet in het bezit van een vaarbewijs en tweemaal werd proces-verbaal opgemaakt omdat er niet voldoende reddingsvesten aan boord waren.

Lauwersmeer: watertoezicht
De politie heeft vrijdagmiddag en avond toezicht gehouden op o.a. het Lauwersmeer, de Zwemmer, de Trekvaart en het Prinses Margrietkanaal. Er zijn diverse overtredingen geconstateerd. Op de Zwemmer werd eenmaal gevist met levend aas, op de Rijd werd gevist zonder vispas, op de Trekvaart ter hoogte van Gerkesklooster werd dit feit tweemaal geconstateerd. Op het Prinses Margrietkanaal tussen Kootstertille en Schuilenburg werd een te snelle waterscooter zonder vaarbewijs bekeurd. De hoogte van de bekeuring is 300 euro.

Holwerd: alcoholcontrole na Roggefeest
De politie heeft zaterdagochtend, evenals voorgaande jaren, een alcoholcontrole gehouden op het terugkerend verkeer van het Roggefeest op Ameland. Met negen agenten werd gecontroleerd op de Grandyk. In totaal 174 bestuurders hebben geblazen, vijf hadden te veel gedronken. Dit betrof allen beginnend bestuurders uit Groningen (tweemaal), Dokkum (tweemaal, waaronder een vrouw van 26 jaar) en Damwoude.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal. Zaterdag om 00.20 uur, Tesselschadestraat te Leeuwarden, 21-jarige bromfietser uit Hilaard, blies 195 ug/l, rijverbod van twee uur. Hij werd ook bekeurd voor het rijden zonder verlichting, het onverzekerd rijden en het rijden zonder bromfietscertificaat.
Op de Harstawei in Dearsum is zaterdagochtend circa anderhalf uur gecontroleerd op alcohol. In totaal zijn 99 automobilisten gecontroleerd, niemand had te veel gedronken.
Zaterdag om 02.10 uur, Nieuwburen te Lemmer, 39-jarige automobilist uit Dronten. Blies 485 ug/l. Omdat het de vierde keer is dat de man onder invloed van alcohol reed, is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.
Zaterdag om 03.15 uur, Harlingerstraatweg te Midlum, 25-jarige automobilist uit Gorredijk, blies 875 ug/l. Voor deze beginnend bestuurder betekende dit een rijverbod van 13 uur, ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Zaterdag om 04.30 uur, De Zwaluw te Surhuisterveen, 25-jarige automobilist uit Drogeham, blies 580 ug/l, rijverbod van zes uur, ook het rijbewijs is ingevorderd.