Sjoerd Huisman winnaar 15e etappe skeelercompetitie, Otterlo, 4 aug. 2007

Skatebond Nederland
Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Sjoerd Huisman pakt vijfde seizoenszege in Otterlo

Sjoerd Huisman heeft vanavond in Otterlo de vijftiende etappe van de Univé World on Wheels-competitie gewonnen. De klassementsleider versloeg in de massasprint Roy Boeve, die tweede werd, en Koen Verweij, die beslag legde op de derde plaats. Het is voor Huisman zijn vijfde overwinning van het seizoen, waarmee hij koploper is.

De 21-jarige Nefitrijder lijkt dit seizoen onverslaanbaar in massale aankomsten. De enige die mislukte was die in Staphorst vorige maand, waar hij derde werd. "Conditioneel gezien zijn er sterkere rijders in het peloton, maar dit is mijn wapen," aldus Huisman, die over een week met de Nederlandse ploeg naar het WK in Colombia vertrekt. Met nog vier etappes te gaan en een ruime voorsprong in het klassement lijkt Huisman evenals vorig jaar af te stevenen op de eindzege in de landelijke competitie.
Verscheidene rijders klaagden over duw- en trekwerk in de laatste ronde op het smalle, bochtige, 800 meter lange parcours. Alle grote ploegen hadden om beurten geprobeerd een ontsnapping te forceren. Roy Boeve, tweede in het klassement, was één van de rijders die veel werk verzette. "Daardoor had ik in de eindsprint niet genoeg over," aldus de nummer twee van de EK-marathon vorige week zondag in Portugal. Ook Koen Verweij had zijn zinnen gezet op een massasprint. "Die heb ik graag en daar gokte ik op, maar het lukte niet helemaal," aldus de junior uit Alkmaar, die over een week ook afreist naar het WK.

De eerste serieuze vluchtpoging kwam van de Spanjaard Ronan Sánchez (Timmerman/Powerslide), die een minuut of tien alleen aan de leiding reed. De Habovoploeg van Roy Boeve leidde de achtervolging. Vervolgens waren er beurtelings demarrages van Cédric Michaud (Nefit), Ingmar Berga (DSB) en Boeve, die op zijn beurt weer werd teruggereden door Michaud en Huisman.
Ook een andere sterke kopgroep met Berga, Huisman, Nederlands kampioen Geert-Jan van der Wal en Karlo Timmerman was slechts een kort leven beschoren. Dit keer was het de Univé-ploeg met Koen Verweij en Frank Fiers die het achtervolgende werk deed. In de laatste tien minuten reed Cédric Michaud rondenlang alleen vooruit. Opnieuw zette de Habovoploeg alle zeilen bij om de vluchter te achterhalen, waarna het peloton in gesloten formatie op de eindstreep afging.

Dames
De Belgische Hilde Goovaerts won de vrouwenwedstrijd. In de eindsprint met drie versloeg ze Elma de Vries (Haule), die tweede werd, en landgenote Britta Vantournhout, die als derde finishte. Het drietal, de nummers drie, vier en zes van de EK-marathon vorige week zondag, dubbelden het peloton maar liefst twee keer op de snelle, bochtige ronde van 800 meter. Met haar triomf nam Hilde Goovaerts de leiding in het klassement over van de Australische Angeline Thomas, die al naar Colombia is vertrokken voor het WK.
De Belgische Jessica Gaudesaboos reed lange tijd op de vierde plek, maar kon niet uit de greep van het peloton blijven. Ook Jannitta Spigt probeerde verscheidene keren de afstand naar de koploopsters te verkleinen. Uiteindelijk werd de pelotonsprint om de vierde plek gewonnen door Yvonne Spigt (Wervershoof).
Rowan Lammers uit Winsum was de beste bij de D2 op de 19e plaats.

B-rijders
De Belg Robbie Gaudesaboos greep, na diverse podiumplaatsen, zijn eerste overwinning bij de B-rijders. Hij won de pelotonsprint vóór Frans van Winden uit Bergschenhoek en Gerard Nijgh uit Rijnsburg. Er gebeurde van alles onderweg, maar geen van de ontsnappingspogingen slaagde. Junior Erik Bouwhuis was één van degenen die het probeerde. Daarna was er een kopgroep van drie met Dennis Spijkerboer, Roelof Compagner en Raymond Janssen. Vincent Riemersma voegde zich daar later bij, evenals de junioren Jurrian Haasjes en wederom Erik Bouwhuis. Steeds meer rijders overbrugden het gat, totdat de kopgroep een half peloton was. Tenslotte kwam alles weer bij elkaar.
Jouke Hoogeveen, die zesde werd, blijft leider in het klassement vóór Frans van Winden en Erwin Mesu.

C-rijders
Gert-Jan Veltkamp uit Groningen zegevierde bij de C-rijders. Hij had op de streep enkele tientallen meters voorsprong. Sven Abe Tjalma uit Beerta eindigde als tweede, Ben van Ham uit Reusel als derde.
Rik Koppelaar uit Eindhoven eindigde als beste in de C2-categorie (17e).

Veteranen
Henk Lankhof uit Aalten won bij de veteranen. Hij kwam met vijftig meter voorsprong aan de streep vóór Carlo van der Zwan uit Heerde, die tweede werd, en nummer drie Jacob Drenth uit Oostwold. De drie hadden samen met Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk een ronde voorsprong genomen.
Ruud van Staveren uit Ermelo was op de 20e plaats de eerste V2-rijder.

Uitslagen: www.skatebond.nl/speed