LTO Noord


LTO Nederland: maatregelen MKZ hard, maar verstandig

De maatregelen die het ministerie van LNV heeft genomen na de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Groot-Brittannië zijn hard, maar verstandig. Dat is de reactie van LTO Nederland op de maatregelen die het landbouwministerie zaterdag heeft afgekondigd. De land- en tuinbouworganisatie gaat er van uit dat het vervoersverbod niet langer gaat duren dan strikt noodzakelijk is.

Sinds zaterdag 4 augustus 14.30 uur geldt een verbod op het vervoeren met een vervoermiddel over de openbare weg en het verzamelen van schapen, geiten, runderen en varkens in Nederland. Het ministerie van LNV heeft het verbod ingesteld vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland.
Omdat Nederland de afgelopen weken jonge kalveren uit Engeland heeft geïmporteerd, en deze nog niet zijn gecontroleerd, loopt Nederland op dit moment een reëel risico op MKZ. LTO Nederland dringt er bij het ministerie dan ook op aan dat het zo spoedig mogelijk aan de slag gaat met het screenen van deze bedrijven.
De maatregelen van het ministerie zijn zwaar, maar alles moet in het werk worden gesteld om een herhaling van het jaar 2001 te voorkomen, meent LTO Nederland. Toen was er ook MKZ in Engeland, en kwam het virus na enkele weken via Ierland en Frankrijk naar Nederland. ,,Afbouwen van de maatregelen moet zo snel mogelijk, maar alleen op een verantwoorde manier. Veiligheid gaat voor snelheidââ, aldus Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO Nederland. LTO Nederland dringt er bij alle houders van rundvee, varkens, schapen, geiten en herten op aan om hun dieren te controleren op verdachte symptomen en om uitermate voorzichtig te zijn met contacten. Zeker als onlangs dieren naar het bedrijf zijn gehaald. De ervaring van het jaar 2001 leert dat import van dierziekten niet rechtstreeks uit het besmette gebied hoeft plaats te vinden. Import kan ook via andere lidstaten plaatsvinden.
Het is ook belangrijk dat veehouders een goed register bijhouden van bezoekers, en deze voorzien van bedrijfskleding en schoeisel. Wegwerpmateriaal is het beste. Eventuele aflevering van dieren en materiaal kan het beste aan de openbare weg plaatsvinden. Het is van essentieel belang om afstand te houden tussen bezoeker (en zijn voertuig) en de dieren.

Zaterdag 4 augustus 2007