Ingezonden persbericht


Persbericht, juli 2007

Extra Lezingen van Ans Markus

Zondag 5, 12 en 26 augustus plus 9 september om 14:00 uur

Afgelopen zondag gaf Ans Markus de eerste lezing en de belangstelling was overweldigend. De toch al ruime Statenzaal was afgeladen vol en inmiddels is de tweede lezing op zondag 12 augustus ook al volgeboekt. Vandaar dat het museum drie extra lezingen organiseert op zondag 5 en 26 augustus plus op de laatste dag van de tentoonstelling zondag 9 september, steeds om 14:00 uur.

Ook extra is de presentatie Sterren op het doek in de maand juli met portretten van bekende Nederlanders als Albert Verlinde, Monique van de Ven en Marco Borsato. De tentoonstelling sluit aan bij het TV programma dat Omroep Max vanaf vandaag gaat uitzenden (20.50 uur Ned2).

De tentoonstelling

Ans Markus' artistieke programma is de verbeelding van 'vrouwen die vrij willen zijn'. Gebondenheid, kwetsbaarheid, verbondenheid en het onvermogen om te communiceren zijn vanaf 1977 haar vaste thema's. In het zoeken naar haar identiteit ontwikkelde Ans Markus een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. In deze zin vormt de kunst van Ans Markus niet alleen een vernieuwende bijdrage aan het Realisme in de Nederlandse schilderkunst, maar is zij ook onmiskenbaar authentiek.

De lezingen

Op zondag 5, 12 en 26 augustus plus 9 september a.s. verzorgt Ans Markus zelf een lezing in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum. De lezing start om 14:00 uur en de toegang bedraagt ? 2,- (exclusief de entreeprijs voor het museum waarop diverse kortingsregelingen van toepassing zijn; zie ook www.noordbrabantsmuseum.nl). U dient plaatsen te reserveren via telefoonnummer 073-6877877 of per mail via info@noordbrabantsmuseum.nl.

Sterren op het doek

Van 7 t/m 29 juli in de Statenzaal toont het museum als eerste de expositie Sterren op het Doek. In het gelijknamige TV-programma van Omroep Max en BankGiro Loterij worden bekende Nederlanders geportretteerd door drie kunstenaars, waarna het model een portret mag uitkiezen. Het museum toont het resultaat van deze serie; de 24 geschilderde portretten. De expositie zal vervolgens ook te zien zijn in Amstelveen en Otterlo.

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is gelegen in het historisch centrum van 's-Hertogenbosch en toont de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Bezoek in het paleis de presentatie rondom de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch of de presentatie over de Brabantse kunstenaar Vincent van Gogh of ga wandelen in de Museumtuin met eeuwenoude bomen en hedendaagse sculptuur.

Aan de redacties:

Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Chantal Sleutjes, tel. 073-6877807 of per e-mail csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.