Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 1 augustus 2007

Documentaire "Reis door de leegte" op 5 augustus in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Lelystad - Is er een verband tussen Flevoland en Australië? Op het eerste gezicht misschien niet, maar de pioniersdrang van de inwoners zorgt voor meer raakvlakken dan je in eerste instantie zou denken. De documentaire 'Reis door de leegte' van René Roelofs wordt in samenwerking met Cine-Utopia in Nieuw Land Erfgoedcentrum vertoond.

Wat trok me vroeger zo aan in Australië, en waarom besloot ik het land toch weer te verlaten?` Met deze vraag als uitgangspunt neemt regisseur René Roelofs de trein dwars door Australië, van Sydney naar Perth. Op zoek naar de drijfveren van de immigrant.

In 1982 emigreerde Roelofs naar Australië, het 'land van zijn jongensdromen'. Wat hem aanspreekt is de ruimte, de vrijheid, de zon. Zes jaar later keert hij toch weer terug naar Amsterdam. De ruimte bleek ook leegte te zijn en de 'no worries' mentaliteit niet de zijne. Maar op zijn flat in Osdorp blijft de twijfel aan hem knagen: Heeft hij wel de juiste beslissing genomen om er weer weg te gaan.

In 2002 reist hij nog één keer dwars door het lege continent. Een tocht die hem onder meer over de langste rechte rails ter wereld voert: De 477 kilometer lange route door de Nullarbor Vlakte. Hij raakt in gesprek met Australiërs, vaak net als hij immigranten, alleen zij zijn wel gebleven. Ze vertellen over hun leven in een nieuw land, over hun integratie, het samenleven met andere culturen. Aan het einde van zijn reis ontmoet hij Geoffry Stokes, een aboriginal die het oorspronkelijke land vertegenwoordigt. `De blanken hebben in Australië geen wortels. Mijn cultuur is er een van overleven. Je hebt je buurman nodig, zijn familie, zijn kinderen. De cultuur die me wordt opgedrongen is er een van hebzucht. Daarin hoef je niet eens te weten wie je buurman is. Ik leef in het jaar 2002, maar mijn geest is 200 jaar achter.`

Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige natuurfilm, een bijzondere reisreportage of een muziekfilm. De entreeprijs voor de film en het museum Nieuw Land bedraagt van E 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft. De film begint om 15:00 uur.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.



Ingezonden persbericht