Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 5 augustus 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 11 augustus, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Gebedshuizen in de monotheïstische godsdiensten
Een stad of dorp zonder gebedshuis is moeilijk voor te stellen. Gebedshuizen voorzien blijkbaar nog altijd in een religieuze of sociale behoefte. Maar ook de individuele behoefte van de mens aan het vinden van innerlijke rust speelt een grote rol. De synagoge van Enschede is onlangs gekozen tot de mooiste synagoge van Nederland. De Sint Lambertuskerk in Hengelo is een basiliek geworden en een Turkse moskee in Deventer is net een paar jaar geleden geopend. Allemaal openden zij hun deuren voor Nioscoop en zo kunnen we een kijkje bieden bij enkele van de belangrijkste rituelen, symbolen en functies van zowel de synagoge, de kerk als de moskee.

Onderwerpen De Horizon, 4 augustus 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5(747 AM)

De stand van zaken: Irak en Afghanistan
Een onlangs verschenen rapport van onder andere Oxfam bevestigt nogmaals wat we allemaal eigenlijk al wisten: voor een groot deel van het Irakese volk dreigt een humanitaire ramp nu zelfs aan de meest elementaire voorzieningen zoals water en stroom een tekort is. Ook het dagelijks terrorisme lijkt inmiddels een gegeven te zijn. De Horizon spreekt uitgebreid met Dr. Hussein al-Khateeb, die zijn thuisland enige tijd geleden nog bezocht. Hij is enigszins optimistisch over de toekomst van Irak maar doet een dringende oproep aan buurland Saoedi - Arabie om het ondersteunen van terrorisme stop te zetten.

In Afghanistan lijkt het na alle jaren van inspanning ook maar niet te willen lukken met de wederopbouw. Integendeel lijkt de situatie de laatste tijd slechter te zijn dan een aantal jaar geleden. Onze correspondent in Kabul vertelt ons wat de oorzaken zijn van deze opgelaaide onlusten.