D66

D66 zeer bezorgd over vergaande afluisterwet VS

5 augustus 2007

Pechtold verwijt kabinet laksheid

D66 maakt zich grote zorgen over de zaterdag door de VS vastgestelde afluisterwet. Pechtold vindt het veel te ver gaan dat de Verenigde Staten mails mag inzien en telefoongesprekken mag afluisteren in andere landen zonder rechterlijke toestemming, als de verbinding via de VS verloopt. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld gaan de Nederlandse regering en de Europese Commissie om opheldering vragen over de gevolgen die de afluisterwet heeft voor de burgers in de EU en in Nederland. Pechtold verwijt het kabinet laksheid over deze zaak. Hij zei dat vandaag op Radio 1.

Volgens D66 is de vergaande afluisterwet ook van toepassing op de Nederlandse bevolking en dat betekent een fundamentele aantasting van de privacy van alle Nederlanders. Daarom wil D66 dat zowel de Europese Commissie als de Nederlandse regering onderzoek doen naar de kwestie en de beide parlementen daarover op korte termijn uitvoerig informeren. Pechtold: "we moeten precies te weten komen welke categorieën persoonsgegevens van burgers beschikbaar komen voor de VS en met welke wettelijke instrumenten die worden verkregen. Amerika krijgt zo langzamerhand gegevens over het privéleven van alle Europeanen. Van telefoontjes en sms'jes tot bankrekeningen, medische gegevens en seksleven." Als het kabinet zijn vragen niet afdoende beantwoordt zal hij het in een debat om verantwoording vragen.

De sociaal-liberalen willen weten welke rechtsbescherming Nederlandse burgers hebben die worden bespioneerd door de VS en welke afspraken hierover zijn gemaakt met Amerika. Pechtold: "De VS kan ons onbegrensd afluisteren, zonder dat wij enige rechtsbescherming of democratische invloed hebben. Terrorismebestrijding is belangrijk, maar de rechten en vrijheden van burgers eveneens."

D66 vindt dat de Amerikaanse afluisterpraktijken de spuigaten beginnen uit te lopen. De VS heeft al inzage in het geldverkeer en in de privégegevens van vliegtuigpassagiers, voor allerlei doeleinden. Pechtold: "Het wordt tijd dat de Nederlandse regering begint met het beschermen van vrijheden en rechten van burgers."