LTO Noord


Vervoersverbod schapen, geiten, runderen en varkens

Vanaf zaterdag 4 augustus 14.30 uur geldt een verbod op het vervoeren met een vervoermiddel over de openbare weg en het verzamelen van schapen, geiten, runderen en varkens in Nederland. Het ministerie van LNV heeft het verbod ingesteld vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland.

Het verbod geldt niet voor rechtstreeks vervoer van dieren van veehouderijen naar het slachthuis voor directe slacht. Maar het verzamelen van vee (evenhoevigen) op (jaar)markten is niet toegestaan. Veewagens die terugkomen uit het Verenigd Koninkrijk (VK) moeten op een zogenaamde 'erkende' wasplaats extra gereinigd en ontsmet worden, ook al waren zij al gereinigd en ontsmet in het VK. Dit geldt ook voor transportmiddelen voor paarden.

De MKZ-uitbraak in Engeland was waarschijnlijk al langere tijd aanwezig, omdat er op de koeien rijpe blaren voorkwamen. Blaren ontstaan na enkele tot maximaal 14 dagen. Het virus heeft zich dus een aantal dagen kunnen verspreiden. Omdat Nederland de afgelopen weken jonge kalveren uit Engeland heeft geïmporteerd, en deze nog niet zijn gecontroleerd, loopt Nederland op dit moment een reëel risico op MKZ. LTO Nederland ondersteunt daarom de genomen maatregelen voorlopig zodat de VWA iets meer tijd krijgt om de dieren die de laatste weken uit Engeland zijn geïmporteerd, met name kalveren, onderzocht kunnen worden. Het vervoersverbod moet ook werkbaar zijn voor de praktijk en mag geen dag langer duren dan nodig.

Het is een zware maatregel, maar alles moet in het werk gesteld worden om een verhaling van "2001" te voorkomen. Toen was er ook MKZ in Engeland, en kwam het virus na enkele weken via Ierland en Frankrijk naar Nederland. LTO Nederland heeft bij LNV en VWA aangedrongen op haast, om de duur van de maatregelen zo kort mogelijk te houden. Tevens heeft LTO Nederland aangedrongen op afstemming van deze maatregelen met andere EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Mona van Spijk
Klaas Johan Osinga
Integrale Portefeuille Diergezondheid LTO Nederland

Zaterdag 4 augustus 2007