LTO Noord


MKZ-virus afkomstig uit laboratorium

Het type mond- en klauwzeer dat op een boerderij in Groot-Brittannië is aangetroffen, is identiek aan het virus dat wordt gebruikt in een laboratorium 5 kilometer verderop. Daar is de virusstam in juli 2007 gebruikt voor vaccinproductie. De virusstam is afkomstig uit de grote MKZ-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk van 1967 en is reeds lange tijd niet meer in het wild gevonden. Daarmee is de kans heel groot dat het MKZ-virus ontsnapt is uit dit laboratorium van het farmaceutische bedrijf Merial. Het werk is hier onmiddellijk stilgelegd. Er wordt onderzocht welke maatregelen het lab heeft genomen om verspreiding van het virusmateriaal tegen te gaan.

Officieel is het nog te vroeg om te concluderen dat het lab de bron is van de besmetting. Op het terrein in het dorpje Pirbright staat ook het wereldreferentielaboratorium voor MKZ, waar vrijwel dagelijks monsters uit de hele wereld binnenkomen voor analyse op MKZ.

Uit voorzorg is de veiligheidszone rond de getroffen boerderij uitgebreid. Nu valt ook het laboratorium daaronder. Het virus is waarschijnlijk ontsnapt in een "pluim" en door de wind verspreid. Dit is vaker gebeurd. In de jaren 80 is MKZ-virus ontsnapt uit een laboratorium in Nederland, waardoor zes bedrijf besmet raakten. In die jaren (tot 1991) werden in Nederland alle runderen ouder dan zes maanden jaarlijks ingeënt tegen MKZ.

Op het door MKZ getroffen bedrijf zijn alle 64 vleeskoeien geruimd. Ook twee andere bedrijven zijn geruimd, maar daar zou geen MKZ zijn gevonden. Nu de waarschijnlijke bron van de besmetting bekend is, kan niet uitgesloten worden dat er meer bedrijven of reeën besmet zijn. Nader onderzoek moet dit uitwijzen.

Het getroffen bedrijf produceert rundvlees. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden dieren aan- en afgevoerd. Het is gelegen in een vrij dichtbevolkt gebied, een uurtje rijden ten zuidwesten van Londen. In het gebied komen reeën voor, die ook gevoelig zijn voor MKZ.

Nu herkomst van het virus bekend is, is het ook onmiddellijk duidelijk dat er uitstekend vaccin beschikbaar is. Zowel de Britse regering als de National Farmers' Union (NFU) heeft de afgelopen dagen gezegd vaccinatie als bestrijdingsmethode te accepteren. De Britse regering kreeg in 2001 veel kritiek te verduren toen als gevolg van MKZ ongeveer 7 miljoen dieren werden geruimd en de schade voor de plattelandseconomie opliep naar zo'n 12 miljard euro, vooral omdat natuurgebieden tijdelijk werden afgesloten en toeristen wegbleven.

LTO Nederland heeft regelmatig overleg met National Farmers Union, Bauernverband en Boerenbond over de situatie. In Duitsland zijn bedrijven die dieren uit Engeland hebben aangevoerd inmiddels geblokkeerd.

Mona van Spijk
Klaas Johan Osinga
Integrale Portefeuille Diergezondheid LTO Nederland

Zondag 5 augustus 2007