AutoRai

Ford wint overtuigend supersnelle WRC Rally van Finland

(8/6/2007)
De nieuwe Focus RS World Rally Car van BP-Ford beleefde een sensationeel debuut door dit weekend tijdens de fameuze Rally Finland op de eerste en de tweede plaats over de finish te komen. Hierdoor breidde Ford de voorsprong in het FIA World Rally Championship uit tot 40 punten.

Door in acht jaar de Rally Finland maar liefst zeven keer te winnen worden de prestaties van Marcus Grönholm en Timo Rautiainen nu bijgeschreven in de recordboeken als de eerste rijders die een WK-rally zeven maal wisten te winnen. Teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen kwamen tot grote vreugde van het vele publiek in een spectaculaire rijstijl als tweede over de finish, ook in een Focus RS WRC.

De nieuwe Focus RS domineerde het evenement volledig en van de 23 klassementsproeven door de Finse bossen werden er maar liefst twintig gewonnen door een Ford-rijder. Grönholm was zestien maal de snelste, Hirvonen drie keer en op één proef waren ze allebei even snel. De overwinning in Finland was de 29^e van Grönholm in het WRC en zijn derde achtereenvolgende zege. Hij heeft zijn voorsprong in de rangschikking voor de rijders uitgebreid tot 13 punten met nog zeven rallies te gaan. De voorsprong van Ford in het klassement voor de merken is met twaalf punten toegenomen.

De Rally Finland is de snelste uit de WK-reeks. De vloeiende, glooiende boswegen vereisen precisie en moed en de gemiddelde snelheid op de onverharde proeven bedraagt maar liefst 132 km p/u. De beide Ford-rijders vochten een keihard gevecht uit om tiendes van seconden over de 23 klassementsproeven met een totale lengte van 360,34 kilometer in de buurt van Jyväskylä. Maar op de één na laatste dag wist Grönholm afstand te nemen van zijn jongere collega waardoor hij aan de finish een voorsprong had opgebouwd van 24.2 seconden.

"Toen ik op mijn 19e met autorijden begon, kon ik niet bevroeden dat ik de Rally Finland maar liefst zeven keer zou winnen," aldus Grönholm. "Mikko heeft mij het hele weekend behoorlijk onder druk gezet en ik kon geen moment iets gas terugnemen. Een klein foutje van mijn kant en hij zou mij voorbij zijn gegaan. Ik ben blij dat hij mij heeft geholpen bij mijn jacht op de WK-titel door voor Loeb te finishen. Het resultaat is prima voor ons voor zowel het kampioenschap bij de rijders als bij de merken.

"De nieuwe auto is weer een stuk beter en was de hele rally enorm betrouwbaar. De topsnelheid is toegenomen en vooral in Finland is dat heel belangrijk. Wij zijn nog nooit zo vaak en zo lang âairbornâ geweest en we zijn verder gesprongen dan nooit tevoren,â voegt hij er aan toe.

Hirvonen over de strijd met zijn teamgenoot. "Ik heb geprobeerd om Marcus zoveel mogelijk onder druk te zetten en het was een spannend duel," aldus Hirvonen. Het is voor mij een enorme mentale opkikker om zo strijd te kunnen leveren met Marcus. Ik wist dat ik hier snel kon zijn maar het feit dat ik mijn snelheid het hele weekend vast hebben kunnen houden, is een enorme genoegdoening. Ik heb iedere minuut genoten en het was een fantastisch evenement. Ze zijn behoorlijk gevaarlijk, die proeven in Finland, maar het zijn wel de mooiste ter wereld. Ik heb in mijn leven nog nooit zo snel gereden. De nieuwe Focus RS was super op deze snelle paden en het is een voorrecht om zoân auto te kunnen rijden. De handling is verder verbeterd en hij is lichter geworden. Onze stap voorwaarts op onverhard is groter dan ik had gedacht."

Het team uit Abu Dhabi, Khalid Al Qassimi en Nicky Beech eindigden in een identieke Focus RS als 16^e bij hun debuut voor het BP-Ford team. "Het was helemaal zoals ik dacht dat het zou zijn,â zegt Al Qassimi. "Het was inspannend maar plezierig. Ik ben naar Finland gekomen om te leren en om een goed gevoel met de auto te krijgen. Alles in Finland is zo speciaal en ik zou graag zoân rally in Abu Dhabi willen zien.â

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson was uitgelaten door het succes. "Ik heb twee diamanten in mijn team. Beide rijders hebben fantastisch gereden en hebben geen fouten gemaakt. En om zo ver voor Loeb te eindigen is grote klasse. We hebben het goed voor elkaar en de nieuwe auto is probleemloos. Dit is één van de beste 1-2 klasseringen die we ooit hebben behaald, en dat nog wel in de snelste rally uit het kampioenschap. Er lag een enorme druk op de schouders van Marcus maar hij reed perfect en Mikko leverde ook een excellente prestatie."

Ford TeamRS directeur Jost Capito: "Een 1-2 overwinning is de perfecte start voor de nieuwe Focus RS WRC. Al het werk dat het team erin heeft gestopt betaalt zich nu terug. We kijken dan ook vol vertrouwen uit naar de tweede helft van het seizoen."

Sébastien Loeb (Citroen) eindigde als derde, gevolgd door Atkinson (Subaru) en Henning Solberg in een Focus WRC 06, terwijl Xevi Pons in zijn eerste rally voor Subaru als zesde over de meet kwam. Urmo Aava (Mitsubishi) en Mads Ãstberg (Subaru) klasseerden zich als zevende en achtste, gevolgd door Wilks en Wilson, beide in een Focus. Luis Perez Companc en Federico Villagra (allebei Ford) behaalden ook WK-punten voor het Munchi's Ford team.

De volgende WK-rally wordt over veertien dagen in de omgeving van Trier, de oudste stad van Duitsland, verreden.