Politie Groningen

Zondag 5 augustus 2007

Provincie Groningen, 05-08-2007

Provincie: politie controleert watersport

De politie heeft zaterdag watersporters en vissers op het Lauwersmeer en omgeving gecontroleerd. Zeven snelle motorboten werden stilgelegd voor controle. Ze bleken alles goed voor elkaar te hebben. Ook de watersporters die vanuit hun bootjes visten, hadden alles keurig in orde. Wel werd een schipper werd bekeurd, omdat hij te snel voer. Tenslotte kregen twee jonge schippers nabij Oostmahorn bijzondere aandacht. Agenten zagen de tieners met hoge snelheid varen in een splinternieuwe boot. Ze hadden geen vaarbewijs, terwijl het bootje circa 35 km/uur kon. Ze werden naar hun vader begeleid en die vertelde dat hij onjuist is voorgelicht door de leverancier. Voor dit bootje hadden ze volgens de leverancier namelijk geen vaarbewijs nodig. Ze kregen uitleg over wat wel en niet mag op het water en de hoogte van de boetes als wel met dit bootje wordt gevaren zonder vaarbewijs. Ze waren erg tevreden over het optreden van de agenten. Ook in Onderdendam, Winsum en Garnwerd werd gecontroleerd op het water. Veel mensen werden aangesproken op hun vaarsnelheid. Ze werden gewezen op de overlast en op de snelheid van maximaal 6 km/uur. Op het Reitdiep werden vier snelle motorboten gecontroleerd. Alles was prima in orde. Ook hier hadden de vissers, elf personen, alles in orde. Vanuit een tuin in Winsum klonk luid applaus, omdat de bewoners zeer tevreden waren over de controles. Op het Zuidlaardermeer werd ook gecontroleerd. Daar werden twee bekeuringen uitgedeeld. Een voor te snel varen en een omdat die persoon geen klein vaarbewijs had. Er werden circa vijfentwintig boten gecontroleerd. De politie is tevreden over de controles.

Groningen: tas uit fietstas gehengeld

Een 66-jarige vrouw uit Groningen is zaterdagmiddag op de Eikenlaan haar tas kwijt geraakt. Ze fietste op het fietspad toen ze dacht dat ze ingehaald werd. Ze keek niet, maar toen ze thuiskwam was haar tas met inhoud uit haar fietstas verdwenen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Groningen: huiselijk geweld

Een 40-jarige Stadjer is zaterdagavond bij een woning in de Korrewegwijk aangehouden voor huiselijk geweld. Hij had ruzie met zijn 29-jarige vriendin. De Stadjer had haar meerdere keren op haar hoofd geslagen. Toen agenten ter plaatse kwamen, stond de vrouw buiten. Ze durfde niet meer naar binnen. Daar werd de verdachte aangehouden. Het huiselijk geweld traject wordt gestart.

Groningen: inbreker betrapt en aangehouden

Een 32-jarige man uit Eelde is zaterdagavond in een woning aan de Adriaan Pauwstraat aangehouden. Een alerte buurman hoorde gerommel in de woning, terwijl hij wist dat de bewoners met vakantie zijn. Hij belde de politie. Een van de agenten ging achterom, de ander stond voor de voordeur. Toen een van de agenten in de tuin over de schutting klom, zag hij een man de woning uitkomen. Toen de verdachte door had dat hij was betrapt, vluchtte hij de woning weer in. Via de voordeur zijn de agenten naar binnen gegaan. Daar zat de verdachte in een stoel. De woning was volledig doorzocht. Ook had hij een mes bij zich. Hij werd ingerekend en ingesloten. Het mes werd in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: bekeuring voor vechten op straat

Vier personen zijn zaterdagnacht op de Grote Markt bekeurd voor vechten op straat. Er ontstond een woordenwisseling, waarna een groepje van tien personen met elkaar op de vuist ging. De kemphanen wilden geen aangifte doen, waarna vier personen in de leeftijd van 17 tot 26 jaar een bekeuring kregen voor vechten op straat.

Groningen: Stadjer kiest hazenpad

De politie heeft zaterdagnacht een 32-jarige Stadjer achtervolgd door de stad. Op de Friesestraatweg kreeg de automobilist een stopteken, omdat bekend was dat hij geen rijbewijs heeft. Hij negeerde het stopteken. Ook van de signalen met groot licht en zwaailicht en sirene trok hij zich niets aan. Hij ging zelfs harder rijden. De agenten kregen hulp van meerdere collegas. Een politieauto wachtte hem op op de kruising van het Hoendiep met de Diamantlaan. Daar gaf de Stadjer zich gewonnen. Hij stapte uit en werd ingerekend. Op het bureau weigerde hij mee te werken aan alcohol- en drugsgebruiktesten. De verdachte werd ingesloten. Zijn auto werd bij een politiebureau gestald.

Groningen: tumult bij aanrijding

Bij een aanrijding op de kruising van de Oude Ebbingestraat en Grote Markt tussen een bromfietser en een taxi is zondagochtend tumult ontstaan. De 21-jarige bromfietser uit Groningen reed tegen een taxi aan en mishandelde vervolgens de 55-jarige taxichauffeur uit Haren. Agenten wilden vervolgens gegevens noteren over de aanrijding. Dit werd echter onmogelijk gemaakt, doordat meerdere mensen zich ermee bemoeiden. Ze werden gevorderd weg te gaan. De agenten kregen versterking van collegas. De 18-jarige broer van de verdachte ging door het lint en duwde een agente weg. Hij moest met zijn broer mee naar het bureau. De verdachte bleek onder invloed te zijn. Op het bureau werd 1,4 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Tegen de broers wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uithuizen: alcomobilist betrapt

De politie heeft zaterdagmiddag op de Hiddingariep een 43-jarige automobilist uit Warffum betrapt op rijden onder invloed. Bij controle viel hij door de mand. Hij bleek ruim 1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Middelstum: auto in sloot

Een 22-jarige automobilist uit Zandeweer en een 26-jarige man uit Roodeschool zijn zaterdagavond op de N46 bij Middelstum de sloot in gereden. Beiden wisten op eigen kracht de auto te verlaten. De bestuurder liep rond, maar zijn inzittende lag op de grond en klaagde over pijn aan zijn nek en been. Een blaastest wees uit dat de bestuurder had gedronken. Van hem werd een bloedproef afgenomen om het alcoholpromillage vast te kunnen stellen. Ook de bestuurder klaagde toch over pijn, waarna beide inzittenden naar een ziekenhuis werden gebracht. De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval. Een berger heeft de auto uit het water gehaald en de politie maakt een registratie van het ongeval.

Marum: hoofdwond na mishandeling

Een 19-jarige man uit De Wilp is zaterdagnacht bij een discotheek aan de Tolhuisstraat gewond geraakt. De politie kreeg een melding van een vechtpartij, waarbij een groep jongens de man uit De Wilp hadden geslagen. De man lag op straat met een bloedende hoofdwond. Volgens de man en zijn vrienden stond een groep jongens iedereen uit te dagen die daar langs liep. Zo ook de man uit De Wilp en zijn vrienden. Het slachtoffer reageerde daarop en moest het met een mishandeling bekopen. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht. De politie stelt een onderzoek in.

Muntendam: vrouw gewond bij aanrijding

Bij een aanrijding op de N33 bij Muntendam is zaterdagvond een Duitse vrouw gewond geraakt. Een 80-jarige vrouw uit Glimmen reed op de N33 en wilde de A7 richting Groningen opdraaien. Bij haar in de auto zat een 48-jarige man uit Amsterdam. Een echtpaar uit Dusseldorf (Duitsland) kwam uit tegengestelde richting en reed rechtdoor. De vrouw zag de 71-jarige bestuurder en zijn 70-jarige vrouw over het hoofd, waarna een aanrijding ontstond. Alleen de Duitse vrouw raakte gewond. Vermoedelijk liep ze een gebroken pols en borstletsel op. De autos raakten fors beschadigd en werden afgesleept. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Leek, Lindensteinlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 801, aantal overtredingen: 44, hoogst gemeten snelheid: 71 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Wildervank, K.J. de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 430, aantal overtredingen: 23, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Musselkanaal, Marktstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 330, aantal overtredingen: 67, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.