AzG: Indiaas gerechtshof houdt apotheek van de arme landen open

06/08/2007 12:51



Artsen Zonder Grenzen



Amsterdam, 6 augustus 2007 - Medicijnenfabrikant Novartis verliest rechtszaak inzake patentwet India. Vanochtend maakte het Indiase gerechtshof bekend dat zij alle eisen van Novartis inzake de rechtszaak Novartis vs. de Indiase regering en haar patentwet, heeft afgewezen. Dit betekent dat de rol van India als apotheek van de arme landen intact blijft en het Zwitsers farmaceutisch concern de rechtszaak heeft verloren. Een mijlpaaloverwinning in de strijd voor goedkope (merkloze) medicijnen voor miljoenen patiënten, aldus medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen die maanden actie voerde tegen deze rechtszaak en wereldwijd meer dan 420.000 handtekeningen verzamelde, waaronder die van aartsbisschop Desmond Tutu, leden van het Europees parlement en voormalige speciaal VN-gezant voor aids Stephen Lewis.

'Dit is een immense opluchting voor miljoenen patiënten en artsen in ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van betaalbare medicijnen uit India,' verklaart Tido von Schoen-Angerer, directeur van de internationale medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen. 'De uitspraak van het Indiase gerechtshof betekent dat het minder waarschijnlijk wordt dat India patentrechten zal toekennen voor medicijnen die wij broodnodig hebben. We doen bij deze een beroep op farmaceutenmultinationals en rijke landen om de Indiase Patentwet niet langer onder druk te zetten en te stoppen met ijveren voor strengere patentwetten in ontwikkelingslanden.'

Met de rechtszaak poogde Novartis de Indiase patentwet te veranderen en een uitgebreidere patentbescherming op zijn producten te krijgen dan geboden door de Indiase wet. Volgens Novartis is de Indiase patentwet in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en met de Indiase grondwet. Maar de Indiase rechter besliste anders en wees al Novartis' eisen af.

India startte enkel met het toekennen van medicijnpatenten in naleving van WTO-regels, maar bouwde een beschermingsregeling in zijn wet in zodat alleen echte innovaties patenten kunnen krijgen. Dit betekent dat bedrijven die een patent aanvragen voor aanpassingen op een eerder uitgevonden molecuul met als doel hun monopoliepositie op bestaande medicamenten nog verder uit te breiden, in India van een koude kermis thuiskomen. Het is deze regeling waar Novartis aan wilde tornen. Een uitspraak in het voordeel van Novartis zou India's rol als grootste producent van betaalbare medicijnen ernstig in gevaar brengen.

Arme landen en menig internationale organisatie zijn sterk afhankelijk van de import van betaalbare medicijnen uit India. 84% van de aidsremmers die Artsen zonder Grenzen haar patiënten over de hele wereld geeft, zijn merkloze medicijnen die in India zijn geproduceerd.





http://www.artsenzondergrenzen.nl