Ministerie van Defensie

06-08-2007 15:44

SAFFRAANDIPLOMAâS UITGEREIKT IN URUZGAN

In het PRT-huis worden deelcertificaten uitgereikt aan trainers die de afgelopen tijd zijn opgeleid in het telen van saffraan - Foto: Gerben van Es, AVDD

In Tarin Kowt zijn de eerste diploma's uitgereikt voor het saffraan ontwikkelingsprogramma. Elf cursisten ontvangen het certificaat vandaag uit handen van de commandant Task Force Uruzgan, kolonel Nico Geerts. De minister van Landbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan, Sardar Mohammad was hierbij aanwezig.

De elf cursisten gaan nu zelf 125 boeren trainen in het verbouwen van de specerij saffraan. Deze telers planten gezamenlijk 25 hectare. Volgend jaar wordt het programma nogmaals gedraaid, eventueel uitgebreid met groente en fruit tot een totaal van 150 hectare.

âDertig jaar oorlog heeft de landbouw in Uruzgan grotendeels vernietigdâ, aldus de minister. âDoor armoede zijn mensen papaver gaan verbouwen. Nu is er een goede gelegenheid om daar mee te stoppen. Mede met behulp van onze Nederlandse vrienden.â

Het programma is een samenwerking tussen GSE Afghan Ltd en twee lokale NGOâs om mensen op te leiden in de saffraanteelt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is medefinancier en het Provinciaal Reconstructie Team faciliteerde de cursus.

Saffraan kan dienen als een goede vervanger van de papaverteelt. De prijzen voor de boer liggen even hoog zonder de risicoâs van illegale teelt.