Ingezonden persbericht


Forse toename restaurants met buitenlandse keuken
Restaurants met Zuid-Europese keuken bijna verdubbeld

Woerden, 6 augustus 2007 - Het aantal restaurants met een buitenlandse keuken is de afgelopen 10 jaar fors toegenomen. Het aantal restaurants met een Zuid-Europese keuken is gestegen met 45% naar 2.143 restaurants. Ook de Japanse en Thaise keuken blijken steeds populairder te worden. Deze hebben in tien jaar tijd zelfs een verdrievoudiging doorgemaakt. Dit blijkt uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering in opdracht van Koninklijk Horeca Nederland.

Koninklijk Horeca Nederland signaleert dat de grote toename van het aantal restaurants met een buitenlandse keuken voornamelijk wordt veroorzaakt door de mondialisering van de samenleving. Leo van Eeghem, sectorvoorzitter Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland: "Steeds meer mensen gaan op vakantie naar het buitenland of boeken tussendoor een stedentrip. De restaurants met een buitenlandse keuken maken het voor deze groep mensen mogelijk om in Nederland hun vakantie als het ware te herbeleven."

Het aantal restaurants met een Zuid-Europese keuken (Italiaans, Grieks, Spaans, Portugees en ook Turks) is met 2.143 inmiddels bijna gelijk aan het aantal restaurants met een Chinees-Indische keuken (2.178). Het aantal restaurants met een Chinees-Indische keuken is in de afgelopen tien jaar stabiel gebleven. Nederland telt in totaal 12.345 restaurants, waarvan 5.755 een Nederlands/Franse keuken heeft. Het aandeel van de buitenlandse keuken in het totaal aantal keukens is 53% (6.590 buitenlandse keukens).

Van Eeghem: "Het gaat goed met de restaurantsector. De omzet in onze sector is vorig jaar met 5,6% gestegen. Dit jaar wordt een omzetstijging van 5,5% verwacht. Ook de waardering voor restaurants is hoog. Uit onderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat bezoekers in het tweede kwartaal van 2007 hun laatste restaurantbezoek met een 7,6 beoordelen. Een hele dikke voldoende!"

|                                                                    |
|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht