LTO Noord


MKZ update: 6 augustus 14.22 uur V&A lijst

Meest gestelde vragen over de MKZ-crisis


1. Bij wie kan ik terecht met vragen over de door LNV afgekondigde maatregelen?

Voor de actuele stand van zaken met betrekking tot de regelgeving kunt u de website van het ministerie van LNV raadplegen, www.minlnv.nl, dossier Mond- en Klauwzeer. Hebt u na het lezen van de informatie nog vragen (wat mag nu wel en niet) dan kunt u ook telefonisch contact opnemen met het LNV Loket, tel. 0800 â 22 333 22.

Op www.ltonoord.nl treft u informatie aan over MKZ in Engeland, de maatregelen in Nederland en de inzet en standpunten van LTO Nederland/LTO Noord.


2. Ik kom in de knel met de afgekondigde regelgeving. Waar kan ik me melden?

Leden van LTO Noord kunnen knelpunten melden bij het LTO Noord Informatiecentrum. LTO Nederland inventariseert deze praktijkproblemen en knelpunten voor overleg met het ministerie van LNV. De drie Informatiecentra van LTO Noord zijn bereikbaar op de volgende telefoonnummers:

T 0570 â 66 28 88 (Deventer)

T 0512 â 30 51 00 (Drachten)

T 023 â 51 62 360 (Haarlem)

U kunt zich ook via e-mail melden: info@ltonoord.nl


3. Hoe lang gaat dit vervoersverbod duren?

Dit is nog niet bekend. Eerst moeten alle 250 bedrijven, waar sinds 3 juni 2007 dieren uit het buitenland zijn geplaatst, door de VWA zijn gecontroleerd. LTO Nederland dringt er bij LNV op aan om de controle zo snel mogelijk uit te voeren, zodat de maatregelen zo snel mogelijk kunnen worden afgebouwd als de situatie in Engeland onder controle blijft. Veiligheid en zorgvuldigheid staan wel voorop.


4. Mag ik (melk)vee over de openbare weg over laten steken? Ik gebruik geen vervoermiddel.

De huidige regeling stelt dat het vervoeren met een vervoermiddel is verboden. Koeien laten oversteken is, zonder gebruik van een vervoermiddel, dus wel toegestaan.


5. Mag ik mest uitrijden?

De Regeling heeft geen extra beperkingen met betrekking tot het uitrijden van mest.


6. Aanstaande zaterdag hebben we als afdeling van LTO Noord een fietstocht georganiseerd waarbij veehouderijbedrijven worden bezocht. Moeten we deze wel door laten gaan?

Op grond van de informatie die we nu hebben, ontraden we om fietstochten door te laten gaan. Hoewel het niet verboden is, is het de vraag of het verstandig is om veel bezoekers op bedrijven te laten komen. Fietstochten waarbij geen sprake is van bedrijfsbezoeken hebben een veel lager risico.

Het is op dit moment nog niet te zeggen of de controle van de 250 bedrijven die vee hebben ontvangen uit het buitenland eind van de week is afgerond en of de beperkingen dan zijn opgeheven. De organisatie van de fietstocht kan zelf het beste bepalen of ze deze nu wil afzeggen of dat het ook later in de week nog kan worden besloten en gepubliceerd.

Informatiecentrum LTO Noord, maandag 6 augustus 2007