Stichting Wakker Dier

Fokverbod nodig om te voorkomen dat stallen straks uitpuilen (7 augustus 2007)
Veel veehouderijen hebben geen of onvoldoende noodstallingsruimte. Dit is in strijd met de algemeen aanvaarde adviezen om bij een langdurig vervoersverbod de dieren die worden geboren, te kunnen huisvesten. Als de stallen te vol raken, leidt dit tot ernstige acute welzijnsproblemen. In een brandbrief vraagt stichting Wakker Dier aan minister Verburg om voor deze veebedrijven een fokverbod in te stellen. Deze veehouders zetten willens en wetens het welzijn van hun dieren op het spel. Wakker Dier acht het opleggen van een fokverbod een gepaste maatregel om welzijnsproblemen te voorkomen. Daarnaast zal de dreiging van een fokverbod naar verwachting tot betere naleving van het noodstallingsadvies leiden.

In de LNV-draaiboeken voor dierziektes wordt veehouders geadviseerd om voldoende noodstallingsruimte te creëren. Als er tijdens een langdurig vervoersverbod dieren worden geboren, moeten die minimaal 6 weken opgevangen kunnen worden om te voorkomen dat de stallen uitpuilen. Tijdens eerdere epidemieën bleek dit een groot probleem. Ook de landbouworganisaties PVE, LTO en NVV gaan uit van minimaal 6 weken. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) blijkt dat een gemiddeld zeugenbedrijf de geboren biggen slechts 3 weken in de stallen kan huisvesten. Daarna is het aantal dieren in de stallen té hoog. Dit leidt tot ernstige acute welzijnsproblemen: dieren gaan elkaar verwonden uit frustratie en er is een hoog risico op het uitbreken van ziektes. Bij een uitbraak van bijvoorbeeld MKZ, waarbij vervoersverboden vaak veel langer aanhouden dan 3 weken, zal onacceptabel en onnodig veel dierenleed ontstaan. Ook dreigt er dan weer te worden gekozen voor het op grote schaal afmaken van gezonde dieren. Deze zogenaamde `welzijnsruimingen' hebben bij eerdere dierziekte-uitbraken miljoenen dieren het leven gekost. Een tijdig fokverbod zal het aantal slachtoffers beperken. Hoewel een fokverbod voor de varkenssector pas over 4 maanden (draagtijd zeug) effect zal sorteren in aantallen dieren, heeft het als indirect effect dat veel veehouders alsnog op korte termijn noodstallen zullen realiseren.

Wakker Dier pleit, naast het fokverbod, ook voor andere maatregelen in de strijd tegen dierziektes:
Inzet van vaccinatie
In veel andere landen is het al gebruikelijk om dieren preventief te vaccineren tegen belangrijke dierziektes. Als een prikje kan voorkomen dat er weer miljoenen dieren in grijpers eindigen, kun je dit niet achterwege laten. Zelfs in een land als Botswana worden dieren tegen MKZ gevaccineerd.
Einde aan onnodig gesleep met dieren
De huidige MKZ-dreiging maakt opnieuw duidelijk dat het massale gesleep met dieren een Russische roulette is over de rug van dieren. 56% van de Engelse kalveren die geëxporteerd zijn, zijn in ons land terechtgekomen - met alle gevaren van dien. Nederland versleept jaarlijks miljoenen varkens, kippen, kalveren, schapen en geiten kris-kras door Europa. Levend en wel sturen we ze naar een slachterij die een dubbeltje goedkoper is.
Minder dieren in de stallen
Deskundigen zijn van mening dat juist de veedichtheid bepaalt of een dierziekte onder controle te krijgen is. In Nederland, het meest veedichte land ter wereld, zal een virus snel om zich heenslaan. De kans op een grootschalige epidemie is in ons land voortdurend aanwezig.