Provincie Limburg

Persberichten

Gedeputeerde Staten positief over resultaat Visitatiecommissie Limburgse Jeugdzorg
Gedeputeerde Staten hebben met voldoening kennisgenomen van de resultaten van een externe visitatie naar de verbeteringen die in de Limburgse jeugdzorg zijn aangebracht. Ook Bureau Jeugdzorg en de drie provinciaal gefinancierde zorgaanbieders XONAR, Rubicon Jeugdzorg en Mutsaersstichting hebben positief op het werk van de Visitatiecommissie gereageerd. Tijdens de visitaties stond de vraag naar de doelmatigheid van het bedrijfsproces bij de jeugdzorg centraal. De visitatie gebeurde op verzoek van Provinciale Staten.

Gedreven hulpverleners

In het rapport âJeugdzorg in Limburg: naar een nieuwe balansâ geeft de Visitatiecommissie een helder overzicht van haar bevindingen: de jeugdzorg kent medewerkers die met grote gedrevenheid kinderen en jongeren willen helpen. Aan de andere kant worden de instellingen door de publieke opinie beoordeeld op gebrek aan doelmatigheid en resultaat, terwijl zij daarop slechts ten dele aanspreekbaar zijn. Dat komt, zo zegt de Visitatiecommissie, omdat de jeugdzorg in zijn werken wordt belemmerd door de manier waarop de financiering is geregeld. Daarnaast geeft de Visitatiecommissie nog aanbevelingen die tot een nog efficiënter en doelmatiger jeugdzorg kunnen leiden.

Spagaat

In zijn analyse van de tijdens de visitaties aangetroffen situatie, zegt de Commissie dat er âmeerdere factoren zijnâ die het voor de jeugdzorg moeilijk maken te functioneren zoals dat zou moeten. Door de wijze van financiering worden âde instellingen (â¦) in een hybride positie geplaatst: ze moeten opereren als maatschappelijk ondernemer, maar extra productie leidt niet tot meer opbrengsten. Hierdoor kan niet meer aanbod worden gerealiseerd, waar de sector maatschappelijk op wordt aangekeken. Dat tekort kan en is deels weggewerkt door verlaging van de indirecte kosten en verkorting van verblijf, maar daarvan zijn de grenzen wel bereiktâ. Doordat het budget al jaren niet of ten dele wordt geïndexeerd, âleveren instellingen feitelijk jaarlijks inâ, zegt de Visitatiecommissie. âInvoering van een productfinanciering is dringend noodzakelijk voor een adequate jeugdzorgâ.

Verbeteringen

Ondanks de context waarbinnen de jeugdzorg moet functioneren, zijn verdere verbeteringen mogelijk, aldus de Visitatiecommissie. De samenwerking tussen instellingen blijft een belangrijk punt van aandacht en bij het meten van de resultaten die de jeugdzorg oplevert, kunnen nog slagen worden gemaakt. Ook moet de onderbouwing van veranderingen in het aanbod meer op marktonderzoek worden gebaseerd dan nu gebeurt. Omdat er geen inzicht bestaat in de vraagontwikkeling, is teveel sprake van adhoc-beleid. âGevolg: een gevoel achter de feiten aan te hollenâ, aldus de Commissie. Zij adviseert instellingen en het Provinciaal Bestuur hierop acties uit te zetten en daarbij vooral ook te zoeken naar openingen in het gesloten financieringssysteem.

Waardering

Verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs laat weten vol lof te zijn over de gedegen wijze waarop de Visitatiecommissie de opdracht heeft uitgevoerd. âDe Commissie maakt pijnlijk duidelijk waar het in de jeugdzorg wringt: een wijze van financiering die niet van deze tijd is en die de instellingen geen mogelijkheden biedt zich maatschappelijk waar te makenâ. Zij wijst erop dat het al jaren niet of onvoldoende indexeren van lonen en prijzen, de instellingen voor onmogelijke opgaven plaatst. âAl jaren belooft de rijksoverheid een modern financieringssysteem. Nu zal dat niet eerder dan in 2009 gebeurenâ. Als de lonen en prijzen dit jaar opnieuw niet worden geïndexeerd â âen daar ziet het naar uitâ â zullen de Limburgse instellingen ergens opnieuw ruim 1,5 miljoen euro moeten vinden. âDat kan niet anders dan ten koste van de hulp aan kinderen en jongeren gaanâ, aldus Odile Wolfs. Binnen de jeugdzorg zijn de verantwoordelijkheden landelijk helder vastgelegd: het Rijk zorgt voor de structurele middelen, provincies geven met die middelen uitvoering aan het beleid.

Afspraken

Bureau Jeugdzorg, de drie provinciaal gefinancierde zorgaanbieders en de Provincie Limburg hebben inmiddels afspraken gemaakt om een aantal aanbevelingen uit te voeren. âDaarmee nemen wij onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor die onderwerpen die wij wél kunnen beïnvloedenâ, aldus Odile Wolfs mede namens de instellingen. Zo is inmiddels afgesproken een marktonderzoek te starten naar de toekomstige vraag naar jeugdzorg. Verder zijn er negen prestatie-indicatoren benoemd die vanaf 2008 de resultaten van jeugdzorg in beeld brengen. Ook gaan de instellingen met âbest practicesâ vastleggen hoe bij het bereiken van de meerderjarigheid de overgang van jeugdzorg naar volwassenzorg beter kan worden geregeld dan nu het geval is.

7-8-2007 15:36