Socialistische Partij

Meer aandacht voor arbeidsomstandigheden in zorginstellingen


07-08-2007 * De SP wil een actievere opstelling van de Inspectie en de overheid bij de naleving van de Arbowetgeving in zorginstellingen. Daarmee is nog veel mis, constateert de Arbeidsinspectie vandaag in twee rapporten. Slechts 19% van de ziekenhuizen heeft de zaken redelijk op orde. In de verpleeg- en verzorgingshuizen leeft tenminste een kwart de Arbowetgeving onvoldoende na.

Werken in de zorg is ongezonder dan je zou verwachten. Zo heeft maar liefst 70% van de verpleegkundigen rug-, nek- en schouderklachten. Volgens sommigen leidt werken op de operatiekamers van ziekenhuizen tot evenveel klachten als werken als betonvlechter. Door gebrekkige afzuiging en ventilatie zijn mensen vaak onvoldoende beschermd tegen narcosegassen.

Veel schoonmaakpersoneel loopt gevaar omdat ze niet weten om te gaan met door cytostatica (kankermedicijnen) besmet materiaal en wasgoed. In 40% van de verpleeg- en verzorgingshuizen ontbreekt een veilig naaldsysteem en naaldcontainers om prikincidenten en besmetting van personeel zoveel mogelijk te voorkomen. Bij ruim een derde van de stagiaires worden geen duidelijke afspraken gemaakt met betrekking tot vaccinaties tegen hepatitis B.

De SP-Kamerleden Henk van Gerven en Agnes Kant hebben inmiddels de minister en staatssecretaris om opheldering gevraag. Zij vinden dat de overheid zich actiever moet opstellen om ervoor te zorgen dat de Arbowetgeving goed wordt nageleefd. Tot nu toe kondigt de Inspectie een onderzoek van te voren aan. Van Gerven en Kant zien liever onaangekondigde bezoeken bij instellingen die het niet zo nauw nemen met de Arbowetgeving. Ook willen ze weten of de toenemende werkdruk in de zorg leidt tot minder aandacht voor de naleving van de Arbowetgeving en een daling van de kwaliteit in de zorg.