Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 7 augustus

Fryslan, 07-08-2007 o Politieberichten van maandag 6 augustus 07.00 uur t/m dinsdag 7 augustus.

Burgum: verdachte aangehouden
De politie heeft maandagochtend een 36-jarige inwoner van Burgum in een woning aan de Prins Bernardstraat aangehouden inzake mishandeling. De man had daar een 18-jarige inwoonster van Burgum in het gezicht geslagen. De vrouw was op bezoek en de man sloeg haar na een woordenwisseling. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Harlingen Oostwoud (NH): aanhouding van inbrekers na spectaculaire actie
De politie heeft maandagochtend vroeg op een campingterrein in Oostwoud twee inbrekers aangehouden die een auto in Harlingen hadden gestolen en voor de politie op de vlucht waren. Omstreeks 05.00 uur kreeg de politie Noord-Holland Noord van de politie in Fryslân de melding dat er een nieuwe BMW X3 personenauto was gestolen. Dat gebeurde tijdens een woninginbraak aan de Kluut waarbij men een raam van de woning had geforceerd en de daders het op de autosleutels hadden voorzien. De auto was voorzien van een voertuigvolgsysteem (met GPS). Hierdoor kon de auto worden gevolgd door een meldkamer die de positie van de auto aan de politie doorgaf.
De auto reed met een snelheid van 210 km/u over de Afsluitdijk richting Den Oever. Op het moment dat de bomen bij Den Oever op verzoek van de politie gedaald waren, reed de BMW dwars door de bomen heen. De politie reed via de A7 achter de gestolen auto aan. Ter hoogte van Abbekerk verliet de BMW de snelweg. De achtervolgende politieauto had inmiddels enkele andere surveillance-eenheden ter assistentie geroepen.
Kort hierna werd de auto leeg aangetroffen op het parkeerterrein van een camping aan de Vereweg in Oostwoud. Het terrein van de camping werd omsingeld en er werden politiehonden ingezet. In een sloot achter de camping werd de eerste verdachte, een 35-jarige man uit Rijswijk, gevonden door een hond en vervolgens aangehouden. De tweede verdachte was op het terrein met veel struiken en bomen uit het zicht van agenten verdwenen. Het terrein werd doorzocht, onder meer met behulp van politiebikers.
Rond 07.00 uur kwam er een politiehelikopter ter assistentie. Hierop kwam de tweede verdachte uit een rietkraag met zijn handen boven zijn hoofd tevoorschijn. Dit betrof een 28-jarige man uit Den Haag. Hij had lichte onderkoelingsverschijnselen en werd aan het bureau door een arts onderzocht, die een ziekenhuisopname niet nodig achtte. De twee zijn overgedragen aan de recherche van de politie Fryslân die een nader onderzoek instelt. De BMW liep voor enkele duizenden euro's schade op aan de motorkap en een buitenspiegel.

Langweer: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Langwarderdyk. De inbraak is gepleegd in de vroege maandagochtend. Men kwam binnen door een raam te forceren. Gestolen werden o.a. een kluis met een geldbedrag, een portefeuille en een tas. De technische recherche telt een onderzoek in. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoner van Sint Nicolaasga.

Lemmer: geen enkele aanhouding tijdens Lemsterweek - politie en publiek tevreden
De Lemsterweek, die afgelopen week plaatsvond, is dit jaar goed en gezellig verlopen. Er waren veel mensen bij de evenementen aanwezig. Tot in de late uurtjes waren de terrassen goed bevolkt en was er een uitstekende sfeer. De politie droeg dit jaar voor het eerst opvallende gele hesjes. Op deze manier is de politie duidelijk herkenbaar en ook goed aanspreekbaar. Van de aanwezigheid van de politie ging een goede preventieve werking uit. Ook het publiek reageerde positief. De gemeente was eveneens tevreden over het verloop van de Lemsterweek. Het is de eerste Lemsterweek sinds jaren zonder aanhoudingen.

Balk: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Tjalke de Boerstrjitte die maandagnacht plaatsvond. Uit het pand zijn tussen de acht en tien laptops gestolen. De politie kwam na een inbraakmelding ter plaatse. Men drong het pand binnen door een raam te forceren. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Hindeloopen: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand voor maritieme materialen aan het Oosterstrand. Men drong het pand binnen door een raam te forceren. De inhoud van de kassa is weggenomen met daarin een groot geldbedrag. Een 41-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Appelscha: mishandeling
De politie onderzoekt een mishandeling van een 19-jarige inwoner van Boyl. De mishandeling is zondagochtend omstreeks 03.00 uur gepleegd op de Boerestreek. Een groepje jongeren beschuldigde hem ervan dat hij een meisje had mishandeld, hetgeen door de inwoner van Boyl wordt ontkend. Toen de groep achter de 18-jarige aangaan, kwam deze ten val. Daarna wordt het slachtoffer door de groep gelagen en geschopt. Door tussenkomt van vermoedelijk de beveiliging wordt het slachtoffer ontzet. De Boyler, die aangifte heeft gedaan, is diezelfde nacht nog behandeld in het ziekenhuis van Heerenveen in verband met een pijnlijke knie.

Kornwerderzand: vrachtwagen verliest wiel, file tot gevolg De politie heeft maandag omstreeks 15.20 uur op de Rijksweg A7 R bij Kornwerderzand geassisteerd bij een aanrijding waar een vrachtwagen was betrokken. De combinatie, met een kolkenzuiger, reed, op de linkerrijbaan, iets te ver naar links. Hierop werd de vangrail, over een lengte van 40 50 meter, geraakt. Aan het eind van de vangrail brak het linkervoorwiel. Gierdoor sloeg het stuur uit handen van de chauffeur, een 61-jarige inwoner van Wateringen. Na ongeveer 50 meter kwam de combinatie tot stilstand. De rijstrook werd afgezet, waardoor het verkeer nog over een rijbaan kon rijden. Er ontstond enige tijd een file van circa 3 kilometer.

Sneek: 978 bestuurders gecontroleerd tijdens Sneekweek
De politie heeft maandagavond met negen agenten een alcoholcontrole uitgevoerd in de omgeving van Sneek, met extra aandacht voor het verkeer dat vanaf de camping in Offingawier kwam. De politie ontving veel positieve reacties van inwoners van Offingawier. In totaal hebben 978 bestuurders van autos, motoren en bromfietsers moeten blazen. Vier bestuurders hadden te veel gedronken. Het gaat om een 22-jarige automobilist uit Nijkerk, een 50-jarige automobilist uit Sneek, een 24-jarige automobilist uit Raalte en een 45-jarige automobilist uit Sneek. Verder kregen twee bestuurders een bekeuring omdat ze veel te snel reden, respectievelijk 97 en 104 waar maximaal 60 is toegestaan. Ook werd eenmaal bekeurd voor het rijden door het rode licht. Verder was het relatief rustig in de nacht van maandag op dinsdag tijdens de Sneekweek. Bij de Houkesloot werd dinsdagochtend omstreeks 04.00 uur een 18-jarige inwoner van Zeist aangehouden omdat hij een stoel van een boot had gestolen. De verdachte is in de loop van de ochtend in vrijheid gesteld.

Joure A7: automobilistes gewond door kop-staartbotsing
De politie heeft maandagmiddag aan de assistentie verleend tijdens een kop-staartbotsing waarbij twee personenautos betrokken waren. Een 22-automobilste uit Steggerda kwam vanuit de richting van Sneek en naderde het verkeersplein. Voor haar stond de 39-jarige automobiliste uit Schledehausen (D) met haar personenauto stil voor het verkeersplein. De bestuurster uit Steggerda botste in volle snelheid tegen de achterzijde van de stilstaande auto van haar voorgangster. De Duitse is met borstletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen vervoerd. De bestuurster uit Steggerda liep voetletsel op. Ook zij is per ambulance naar Tjongerschans gebracht.

Appelscha: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmiddag aan de Vaart Zuidzijde hulp verleend tijdens een aanrijding waarbij twee personenautos en een motorfiets waren betrokken. Een 34-jarige motorrijder uit Oosterwolde reed in de richting van Smilde. Een 60-jarige automobilist uit Marrum kwam vanuit de tegenovergestelde richting en wilde linksaf slaan om naar een supermarkt te gaan. Hij ziet dat de motorrijder het knipperlicht voor rechts aan heeft staan. Hij veronderstelt dat de motorrijder de Smidslaan in wil rijden. De motorrijder ging echter rechtdoor en ging onderuit om een aanrijding met de auto te voorkomen. Een
20-automobiliste uit Appelscha reed achter de automobilist uit Marrum. De motorfiets viel tegen haar auto aan. De motorrijder is met rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Drachten vervoerd.

Schiermonnikoog: vrouw gewond na valpartij
De politie heeft maandagmiddag aan de Veerweg assistentie verleend tijdens een valpartij van een 81-jarige inwoonster van Tilburg. De vrouw was op de pier over een koffer gestruikeld. Het slachtoffer is met klachten over duizeligheid per ambulance naar het plaatselijke gezondheidscentrum gebracht.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Sint Annaparochie: Warmoesstraat, 45-jarige scooterrijder uit Sint Jacobiparochie, 580 ug/l, rijverbod 6 uur.