Microblog Numpa.nl laat gebruikers zelf channels rond thema's creëren


Cast Nederlandstalige musical Hair informeert publiek "van achter de coulissen" via Numpa-channel

BAARN, 20070807 -- Sinds de lancering van Numpa (www.numpa.nl) gaat de Nederlandse internetgemeenschap steeds meer via ultrakorte berichten communiceren. Berichten van maximaal 140 tekens, via website of sms, met daarbij ook foto's. Ook worden berichten verstuurd en ontvangen via de eigen gratis `messenger'; Pigeon. Numpa biedt nu ook "channels" om met 'gelijkgestemden' te communiceren. Channels zijn gebruikersgroepen met een gedeelde interesse, professioneel (bijv. fotografie, design, etc.), of een hobby (bijv. koken, film, enz.). Daarnaast bieden channels mogelijkheden voor evenementen. De aftrap daarvoor verricht de cast van de Nederlandstalige musical Hair, die uitgebreid zal berichten over wat er achter de schermen plaatsvindt.

Sinds Numpa gelanceerd werd, kwamen reeds vele tienduizenden Nederlanders kijken naar het fenomeen micro-bloggen, dat in de V.S. de afgelopen maanden tot een ware hype uitgroeide. Inmiddels nestelde zich al een vaste gebruikersploeg op de site, en deze mondige groep kwam al snel met uitbreidingswensen, waarvan al vele werden gerealiseerd. Vandaag werd een van de meest geuite wensen vervuld: gebruikers kunnen eigen channels aanmaken. Daaronder al een kook-channel, een design-channel, een fotografie-channel, een movie-channel, etc. Bovendien zullen er ook -veelal tijdelijke- evenementen-channels zijn.

Impresariaat Jacques Senf & Partners (www.senf.nl) lanceert binnenkort een Hair-channel op Numpa, speciaal gewijd aan de Nederlandstalige musical Hair, die in oktober in première gaat. De cast van deze musical wordt voorzien van apparatuur om het publiek via Numpa een continue kijk achter de schermen te geven. Geïnteresseerden kunnen zo lezen hoe o.m. Jelka van Houten, Dewi, Bettina Holwerda, Oren Schrijver en Jorrit Ruijs de bustours, grime, repetities en voorstellingen beleven.

Naast de channels, lanceert Numpa nu ook een zgn. widget, een kleine applicatie op de computerdesktop, waarmee de gebruiker boodschappen kan verzenden en ontvangen, zonder naar de Numpa-website te gaan. Deze `Numpa-messenger', Pigeon gedoopt, is gratis te downloaden voor Windows- & Apple-gebruikers. Berichten verzonden via de Pigeon kunnen automatisch worden doorgeplaatst op andere veelgebruikte microblogsites, waar de gebruiker bij aangesloten is. Voor de meer in ICT ingevoerden, werd inmiddels een zgn. API (application programming interface) vrijgegeven, waardoor er op de eigen behoeften toegesneden applicaties kunnen worden ontwikkeld, die ook voor andere gebruikers beschikbaar komen.

Over Numpa

Numpa werd ontwikkeld en gebouwd door het Baarnse internetbedrijf YellowMind BV (www.yellowmind.com), dat reeds in 2002 micro-bloggen in Nederland introduceerde via Numpa-voorloper smsdagboek.nl.
De groep mensen achter YellowMind, afkomstig uit de uitgeef- & communicatiebranche, stond al medio jaren '90 aan de wieg van spraakmakende websites als destijds JobNews.nl. Het Baarnse bedrijf wijdt zich vandaag de dag met een twintigtal mensen aan de bouw van complexe websites en internetapplicaties voor derden, naast het nemen van initiatieven als de bouw van vacaturesite MegaJobs.nl, datingsite ItClicks en micro-blogsite Numpa.