Apple Benelux

Apple introduceert iLife '08

Belangrijke nieuwe versies van iPhoto en iMovie

Bunnik, 7 augustus 2007 - Apple introduceert vandaag iLife '08, de belangrijkste vernieuwing tot nu toe van het bekroonde pakket programma's voor de digitale levensstijl. Het pakket bevat een ingrijpend vernieuwde versie van iPhoto en een volledig nieuw ontworpen iMovie-versie. iPhoto '08 ordent fotobibliotheken bij het importeren automatisch in "Events", waardoor het nu nog gemakkelijker wordt om grote fotoverzamelingen te beheren. iMovie '08 op zijn beurt biedt een volledig nieuwe methode om snel films te maken en online te zetten. iPhoto en iMovie werken naadloos samen met de nieuwe .Mac Web Gallery, een nieuwe voorziening van Apple voor .Mac-abonnees, waarmee ze in een handomdraai schitterende websites met hun foto's en video's kunnen maken en online kunnen zetten. Naast deze nieuwe programma's bevat iLife '08 het programma iWeb '08, met live webwidgets zoals Google Maps, waarmee gebruikers uiterst dynamische websites kunnen maken, en GarageBand '08, met de nieuwe Magic GarageBand-functie waarmee zowel ervaren als beginnende muzikanten op een leuke en gemakkelijke manier hun eigen muziek kunnen maken.

'Met iLife '08 brengt Apple een revolutionair programmapakket uit dat jaren voorloopt op elk vergelijkbaar pakket voor de pc', aldus Steve Jobs, CEO van Apple. 'Wij geloven dat Mac-gebruikers dankzij iLife '08 nog meer van hun Mac zullen gaan houden, en dat pc-gebruikers nu nog meer redenen hebben om over te stappen.'

iPhoto '08 groepeert foto's bij het importeren automatisch in afzonderlijke Events, die elk de foto's van een dag bevatten en worden gemarkeerd door een enkele foto uit de selectie. Door eenvoudigweg met de muis over een Event te bewegen, kunnen gebruikers direct door alle foto's 'bladeren'. De foto's uit een Event kunnen vervolgens worden onderverdeeld in meerdere afzonderlijke Events, zoals een verjaardagfeestje dat 's ochtends heeft plaatsgevonden en een huwelijksfeest in de avond. Ook is het mogelijk om Events die op meerdere dagen hebben plaatsgevonden, zoals een vakantie of een weekendje weg, te combineren tot een enkele Event. Wanneer een gebruiker bepaalde foto's niet standaard wil weergeven maar ook niet wil weggooien, kunnen deze worden verborgen. Met de geïntegreerde zoekfunctie kunnen gebruikers direct hun foto's terugvinden door alle Events in een keer te doorzoeken met behulp van zoekcriteria als beoordeling, datum of trefwoord. Met de nieuwe, door Apple ontworpen fotothema's kunnen professioneel ogende afdrukken worden gemaakt op een standaardprinter of diverse soorten afdrukken worden besteld, zoals zelfontworpen fotoboeken met een eigen omslag, via professionele foliedruk afgedrukte fotoboeken met een harde kaft, fotoboeken met een zachte kaft en spiraalbinding die volledig kunnen worden opengevouwen en daardoor gemakkelijker kunnen worden bekeken, en nieuwe kalenders op extra groot formaat.

Met iMovie '08, de volledig nieuw ontworpen versie van Apple's filmproductiesoftware, kunnen gebruikers hun videoverzameling opnieuw ontdekken, wordt het maken van films een kwestie van minuten in plaats van uren en kunnen films in een handomdraai worden vertoond aan vrienden, familie of de hele wereld. iMovie '08 importeert videomateriaal van digitale camera's en van de nieuwste AVCHD-, HDV- en DV-camcorders, en kan de volledige videoverzameling van een gebruiker weergeven, ongeacht of deze zich bevindt op een interne of een externe harde schijf. Gebruikers kunnen videofragmenten vooraf bekijken door met de muis over het fragment te bewegen en zo vooruit of achteruit door het fragment 'bladeren' op elke gewenste snelheid, desgewenst zelfs sneller dan realtime. Het selecteren van videofragmenten is met iMovie '08 net zo gemakkelijk als het selecteren van tekst. Zo kunnen gebruikers een film maken door eenvoudigweg fragmenten naar een project te slepen, en daarna muziek vanuit iTunes, gesproken commentaar en geraffineerde effecten en filmische titels toevoegen. Vervolgens kunnen de films met een paar muisklikken worden overgebracht naar een iPod, iPhone of Apple TV of via YouTube aan de hele wereld worden vertoond.

Voor .Mac-gebruikers introduceert Apple de verbluffende nieuwe .Mac Web Gallery. Met de .Mac Web Gallery, die volledig is geïntegreerd met iPhoto '08 en iMovie '08, kunnen gebruikers met slechts een paar muisklikken hun foto's en films op het web publiceren. .Mac Web Gallery bouwt automatisch een website met fotopresentaties en films die vanaf elke moderne computer of een iPhone kunnen worden bekeken. De foto's kunnen worden gedownload en afgedrukt op een formaat van wel 40 x 50 centimeter en de films kunnen worden bekeken op een resolutie die hoger ligt dan die van dvd's.

iWeb '08 bevat nieuwe functies die het gemakkelijk maken om interactieve elementen in websites op te nemen door het toevoegen van live webwidgets zoals Google Maps, op gebruikers en inhoud afgestemde advertenties op basis van Google AdSense en foto's en films uit .Mac Web Gallery's. Daarnaast kunnen gebruikers internetvideo, nieuwskoppen, weerberichten en andere informatie toevoegen vanaf sites die HTML-snippets ondersteunen. Met de nieuwe paginasjabloon "Mijn album" kunnen gebruikers op een eenvoudige manier hun fotoalbums en video's ordenen op een overzichtelijke indexpagina. De nieuwe iWeb-versie bevat een reeks schitterend ontworpen Apple thema's die door de gebruiker kunnen worden aangepast om verschillende webpaginaontwerpen uit te proberen, zelfs nadat de site live is gezet. En met een .Mac-abonnement kunnen gebruikers nu ook iWeb-websites publiceren via hun eigen persoonlijke domein.

GarageBand '08 bevat de nieuwe voorziening Magic GarageBand, die zowel ervaren als beginnende muzikanten een gemakkelijke en tegelijkertijd leuke manier biedt om zelf muziek te componeren. Gebruikers kunnen een keuze maken uit negen muziekgenres en duizenden verschillende composities maken door op een virtueel podium samen te werken met andere 'muzikanten' en voor elke muzikant een instrument en partij te kiezen. Ook kunnen gebruikers meespelen met een ingebouwd software-instrument of een zangpartij opnemen bij hun eigen muziek. De nieuwe versie van GarageBand bevat tevens krachtige nieuwe functies voor ervaren muzikanten, zoals het opnemen van meervoudige takes, voorzieningen voor het knippen, kopiëren en plakken van intro's, coupletten en refreinen en ondersteuning voor 24-bits-audio-interfaces.

Prijzen en verkrijgbaarheid

iLife '08 is per direct leverbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 79 Euro. Het iLife '08-programmapakket wordt vanaf vandaag meegeleverd met alle nieuwe Macs. Een jaarabonnement op .Mac kost 99,95 Euro per jaar voor afzonderlijke gebruikers en 179,95 Euro voor een Family Pack, dat bestaat uit een hoofdaccount en vier subaccounts. Gebruikers kunnen zich aanmelden voor een gratis .Mac-proefabonnement van 60 dagen via www.mac.com.*

Voor het gebruik van iLife '08 gelden de volgende systeemvereisten: Mac OS X versie 10.4.9 of hoger, een Macintosh computer met een Intel-processor, een PowerPC G5 of PowerPC G4, QuickTime 7.2 of hoger, een dvd-speler voor installatie van de software en 3 GB beschikbare schijfruimte. De afdrukvoorzieningen van iPhoto zijn beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Japan en bepaalde Europese landen. Voor het gebruik van iWeb wordt een .Mac-abonnement aanbevolen. Meer informatie over de kenmerken en systeemvereisten van iLife '08 vindt u op www.apple.com/nl/ilife.

*.Mac-diensten zijn uitsluitend beschikbaar voor gebruikers van 13 jaar en ouder. Jaarabonnement en internettoegang vereist. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple dit jaar de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

(c) 2007 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iLife, iPhoto, iMovie, iWeb, GarageBand, iTunes, iPod, iPhone, Apple TV, Apple Store en QuickTime zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

---

Juriaan Bosman | PR Manager The Netherlands | Apple Benelux B.V.

Kosterijland 42
3981 AJ Bunnik
The Netherlands
registration number 30063224

Tel: +31-(0)30-6593940
Mobile: +31-(0)6-53865628
Fax: +31-(0)30-6593850
Email: bosman.j@euro.apple.com
Website: http://www.apple.com/nl/pr