Gemeente Delft

Proef voorspellen blauwalgen in Delft

Voor de Delftse Hout is deze week een negatief zwemadvies afgegeven als gevolg van blauwalgen. Om in de toekomst in een vroegtijdig stadium blauwalgen te signaleren, neemt de gemeente Delft in de zomer van 2007 deel aan een proef. Hierbij wordt geprobeerd de vorming van drijflagen van blauwalgen in zwemwater te voorspellen. De proef is een initiatief van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Blauwalgen groeien vooral in de zomer en zijn giftig voor mensen. Om de vorming van drijflagen te voorspellen, laat de Stichting Toegepast Waterbeheer een model ontwikkelen. Dit model wordt nu door het Hoogheemraadschap getoetst aan de praktijk. Wanneer blijkt dat de vorming van de drijflagen van blauwalgen overlast geeft, kunnen de zwemmers een aantal dagen voor de afsluiting van het zwemwater gewaarschuwd worden.

De Delftse Hout is gekozen voor deze proef omdat Plané, het surfeiland, een groter risico loopt op de vorming van blauwalgen. Dit komt doordat de blauwalgen door de wind naar het eiland drijven.

Als blijkt dat het model overeenkomt met de praktijk wordt het in 2008 voor alle zwemwateren ingezet.

Noot voor de redactie (