Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Wegjagen van grote groep ganzen Uithoorn nodig

8 augustus 2007 print
Landschap Noord-Holland is genoodzaakt in te grijpen in de grote aantallen grauwe ganzen in de Uithoornse polder. Het betreft ganzen op het terrein tussen het bosje op de voormalige vuilnisbelt in Uithoorn en Fort aan de Drecht. Dit ligt ten zuiden van de woonwijk Meerwijk Oost.

Het ingrijpen gebeurt door het verjagen van wilde grauwe ganzen. In heel Nederland ontstaan er problemen, door de onstuimige groei van de populatie.

Overzomerende grauwe ganzen

Zoveel overzomerende ganzen zorgen voor plat getrapt en kaal gevreten weiland. De schade aan de natuur in het gebied is de afgelopen jaren sterk toegenomen, waardoor er steeds minder weidevogels komen. De natuurbeschermingsorganisatie heeft hier als hoofdtaak om de weidevogels te beschermen. Als de graslanden onbruikbaar worden zullen op termijn de weidevogels helemaal verdwijnen.

Schade aan de graslanden

Afgelopen tijd is er ook ernstige schade aangebracht in de graslanden van de omringende agrariërs in de Uithoornse polder. Zij zien daardoor hun inkomsten teruglopen.

De schade wordt veroorzaakt door ganzen die zich 's nachts op het boerenland vol eten en overdag verblijven in de graslanden van Landschap Noord-Holland. De schade is nog nooit zo groot geweest als dit jaar, dit komt omdat de hoeveelheid ganzen de afgelopen drie jaar enorm is toegenomen. Het reservaat is daarmee ook te klein geworden om deze grote groep ganzen op te vangen.

Verjagen

Weliswaar is natuurgebied Uithoorn een natuurreservaat, maar Landschap Noord-Holland dient rekening te houden met haar buren. Het doel is om de ganzen langere tijd uit de buurt te houden. Dit gebeurt door niet-gericht te schieten. Mocht dit onvoldoende effect hebben dan wordt overwogen om de komende tijd overdag af en toe gericht op ganzen te schieten in het gebied gedurende een aantal weken. Hiervoor wordt een deskundige ingeschakeld met veel ervaring. Waar of wanneer ganzen verjaagd mogen worden is vastgelegd in het faunabeheerplan van de provincie. De situatie voldoet aan de eisen van dit plan.

Geen gemakkelijke keuze

Landschap Noord-Holland heeft de aard van de schade afgewogen ten opzichte van de terreindoelstelling voor natuurgebied Uithoorn. Voor deze organisatie, waar natuurbeschermen boven aan de agenda staat en waar men het liefst zoveel mogelijk vogels ziet, is de keuze om tot afschieten over te gaan niet gemakkelijk, maar misschien wel noodzakelijk. Komend voorjaar zal Landschap Noord-Holland eieren in olie dompelen, waardoor broedsels niet uitkomen. ^
Veenweidegebied