Canon camera bezitters zijn socialer


Onderzoek onder 365.000 fotografen geeft inzicht in het delen van foto's per cameramerk

JOURE, 20070808 -- Mensen met een digitale camera van het merk Canon delen hun foto's vaker dan mensen met een ander merk camera. Maar liefst 29% van alle foto's die gedeeld worden via de grootste online fotodienst van Nederland MijnAlbum.nl zijn met een Canon gemaakt. Dit terwijl 23% van de gebruikers van MijnAlbum.nl een Canon camera bezit. Er worden dus gemiddeld meer foto's gedeeld met een Canon camera.

Ook de camera's van Nikon worden naar verhouding veel gebruikt om foto's te delen. Sony gebruikers delen minder gemakkelijk foto's online.

Andries Nolles van MijnAlbum.nl: ,,Het onderzoek is gebaseerd op 50 miljoen foto's, die zijn opgeslagen op de servers in het beveiligde serverpark van MijnAlbum.nl. Uit de EXIF-data van de foto's is te herleiden met welke camera de foto's in het album zijn gemaakt."

De online fotodienst MijnAlbum.nl heeft 365.000 actieve gebruikers en 50 miljoen foto's online. Maandelijks worden 100 miljoen foto's bekeken op de website. ,,De database van MijnAlbum.nl is uniek in Nederland'', aldus Nolles. ,,Er zijn natuurlijk al gegevens bekend over verkoopcijfers van de verschillende merken. Onze cijfers laten echter zien welk cameramerk favoriet is voor het delen van foto's.''

De resultaten van 4 bekende cameramerken:
Cameramerk:        Bezit:        Delen:        Bezit/deel verhouding:

Canon                 23%           29%           1,26
Nikon                  7%            8%           1,15
Olympus               11%           11%           1
Sony                  15%           14%           0,93

Mensen met een Canon digitale camera delen bijvoorbeeld 26% meer dan gemiddeld (Bezit/deel verhouding 1,26) en mensen met een Sony digitale camera 7% minder dan gemiddeld (Bezit/deel verhouding 0,93).