Botanicus en Primatoloog Marc van Roosmalen in voorlopige vrijheid


BEEGDEN, 20070808 -- Marc van Roosmalen is gisteren door een College van Rechters in Brasilia in voorlopige vrijheid gesteld. Marc's advocaten hebben dat meegedeeld aan de Stichting Help Marc van Roosmalen.nl direct na hun succes in de Braziliaanse hoofdstad. Aanvankelijk was de beroemde botanicus en primatoloog veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor onder andere het houden van weesaapjes in zijn tuin en het organiseren van ecotoerisme voor buitenlandse biologen.

Het College van Rechters stemde in met het verzoek tot voorlopige vrijlating, terwijl een individuele rechter hetzelfde verzoek op 18 juli nog had afgewezen. De apenkenner kan nu het proces in hoger beroep volgen in vrijheid in plaats van in een publieke gevangenis in Manaus. Kort na zijn vrijlating door de officier van Justitie heeft de stichting Help Marc van Roosmalen de bioloog gefeliciteerd met het succes.

Schrijnend is dat Marc van Roosmalen slachtoffer is geworden van Braziliaanse wetgeving die tot doel heeft de biodiversiteit van het Amazonegebied te beschermen. Van Roosmalen deed 20 jaar onderzoek in dit gebied en is bij uitstek de wetenschapper die het Amazonewoud heeft verdedigd tegen illegale houtkap en sojaplantages.

De stichting Help Marc van Roosmalen richt zich nu op financiële en humanitaire hulp in het proces van hoger beroep. Van Roosmalen is momenteel zonder vast inkomen.

Bron: www.helpmarcvanroosmalen.nl
Voor verdere informatie over de aanklachten en overige aspecten:
Prof. Wim Veen, mede-oprichter van de Stichting Helpmarcvanroosmalen.nl. Mobiel: +31622440108





Ingezonden persbericht