Schooljaar start met meer verkeersdoden en -gewonden onder jongeren

09/08/2007 12:35



Veilig Verkeer Nederland



Huizen, 9 augustus 2007 - Vanaf maandag 13 augustus en de weken die daarop volgen start het schoolseizoen in Nederland. Een spannende, maar ook een levensgevaarlijke periode voor veel scholieren, zo blijkt uit de cijfers over de afgelopen 20 jaar. Het aantal verkeersdoden en -gewonden onder scholieren (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) neemt namelijk in de septembermaand schrikbarend toe. Met de landelijke actie 'De scholen zijn weer begonnen' roept Veilig Verkeer Nederland automobilisten op de komende maanden extra alert te zijn, met als doel het aantal verkeersdoden en -gewonden onder jongeren terug te dringen.

Na de zomervakantie moet iedereen weer wennen aan het drukke verkeer. Kinderen zijn nog vol van de vakantie en het begin van een nieuw schooljaar. In deze periode zit een ongeluk in een klein hoekje; niet alleen basisschoolkinderen, ook scholieren van het voortgezet onderwijs zijn een risicogroep. Zij leggen langere en soms onveiligere routes af zonder toezicht van hun ouders. De ongevallencijfers over de jaren 1987 - 2006 laten bij deze groep een enorm verschil zien tussen de maanden augustus en september.

Ongevallen (1)
- Het aantal 12- tot 14-jarigen dat in augustus zwaargewond is geraakt als gevolg van een verkeersongeval, is in augustus 494, maar in september is dit aantal maar liefst 905; - Het aantal 12- tot 14-jarigen dat is verongelukt met de fiets, is in augustus 21, maar in september is dit bijna verdubbeld tot 40; - Het aantal 12- tot 17-jarigen dat in augustus zwaargewond is geraakt als gevolg van een verkeersongeval, is in augustus 2.582, maar in september is dit aantal maar liefst 3.549; - Het aantal 12- tot 17-jarigen dat is verongelukt met de fiets, is in augustus 39, maar in september is dit opgelopen tot 62.

12 miljard euro per jaar
Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie met burgers als natuurlijke achterban. Voor veel mensen is verkeersonveiligheid een dagelijkse zorg. Hun zorg is ook de zorg van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid. Veilig Verkeer Nederland wil haar doelen bereiken door beleidsbeïnvloeding, onderzoek, voorlichting, educatie, communicatie en acties. Verkeersonveiligheid kost ons land maar liefst 12 miljard euro per jaar.

(1) Bron: AVV - BRON (Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland).





http://www.veiligverkeernederland.nl