Politie Hollands Midden

Datum: 9 augustus 2007

Politie Hollands Midden: jeugdoverlast grootste probleem in de regio

Korpschef Jan Stikvoort heeft in een persconferentie een toelichting gegeven op de eerste halfjaar cijfers van 2007 van het politiekorps Hollands Midden.

Jan Stikvoort startte zijn verhaal dat de criminaliteit nog steeds dalende is. Eén en ander in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren: het lijkt steeds veiliger te worden. Maar de korpschef benadrukte dat ondanks deze dalende trend er ook zorgen zijn. Jeugdoverlast en geweld, waaronder huiselijk geweld en geweld tussen jongeren, lopen niet in de pas met het positieve beeld van meer veiligheid.

Jeugdoverlast en ketenaanpak Jeugdoverlast blijft een belangrijk aandachtspunt voor Politie Hollands Midden. Want ook uit de halfjaarcijfers van 2007 blijkt dat jeugdoverlast is toegenomen. Daarom pakt de politie samen met ketenpartners de overlast, conflicten en vernielingen door jongeren aan. De korpschef onderstreepte het belang van de ketenaanpak: "Het is niet alleen een probleem van de politie. Alle partijen waaronder de gemeente, jeugdzorg en jongerenwerkers moeten hun verantwoordelijkheid pakken".

Veelplegers aanpakken samen met het OM Jan Stikvoort lichtte kort de aanpak van veelplegers toe. Uit de cijfers blijkt dat de aanpak zijn vruchten afwerpt. De korpschef gaf aan dat er 265 veelplegers inmiddels geregistreerd staan binnen de regio Hollands Midden. Een veelpleger is iemand die minstens 10 keer met de politie in aanraking geweest. Door informatie over de veelplegers centraal te organiseren en de partners in stelling te brengen wordt de overlast en criminele activiteiten van veelplegers teruggedrongen. De veelplegers worden daarnaast 'geadopteerd' door agenten die de veelpleger zowel letterlijk als 'op papier' in de gaten houden. Met het OM is afgesproken dat zaken van veelplegers worden gestapeld, zodat veelplegers zwaarder gestraft kunnen worden.

Goed nieuws: dalende cijfers woninginbraken en fietsendiefstallen Het goede nieuws zit in de daling van woninginbraken. Deze daling hangt samen met de hier voorgenoemde gerichte aanpak van veelplegers en nieuwe mogelijkheden op het gebied van technisch rechercheren. Het woninginbrakenrisico in de regio is dan ook gedaald van 9.1 op 1000 woningen in 2006 naar 7.8 in 2007. Ook het aantal fietsendiefstallen laat een afnemende lijn zien. Werden er in 2006 nog 3.404 fietsen gestolen in 2007 zijn dit er 2.985. De politie richt zich bij het tegengaan van fietsendiefstallen voornamelijk op preventie en het aanhouden van de heler.

Politie niet meer naar elk verkeersongeval zonder letsel Tot slot maakte Jan Stikvoort van de gelegenheid gebruik om een discussie over de afhandeling van verkeersongevallen te starten. Als het aan de korpschef ligt werken betrokkenen bij een aanrijding zonder letsel voortaan zelf de formaliteiten af. In Hollands Midden gebeuren elk jaar duizenden ongevallen waarvan een groot gedeelte enkel blikschade betreft.

"De politie wordt uit gewoonte ingeschakeld", licht Jan Stikvoort toe. "Ik wil de discussie wel eens aanzwengelen over wie verkeersongevallen moet afhandelen. Uiteraard stuur ik agenten naar ongevallen met gewonden of doden of ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. Blikschade kan onderling afgehandeld worden, nu zijn wij vaak een administratief verlengstuk van de verzekeringen. Daar wil ik van af", aldus de korpschef.

--- noot voor de redactie/