Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Aanpassing van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006

09 augustus 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over diverse aanpassingen met betrekking tot het vervoer van (slacht)dieren als gevolg van afspraken tussen vijf Europese lidstaten met blauwtong. Tevens informatie over onderzoek naar vaccins.

Meer informatie

* Aanpassing van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 Kamerstuk | 09-08-2007 | PDF-Document, 821 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


D i rectie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
VD. 2007/1723 9 augustus 2007
Aanpassing van de Regeling
beperkingsgebieden bluetongue 2006

Datum Kenmerk Paraaf:
9 augustus 2007 VD. 2007/1723

Geachte Voorzitter,

In vervolg op de brief van 5 april 2007 (Tweede Kamerstuk 2006-2007, 30669, nr. 8) informeer ik u met deze brief over de stand van zaken met betrekking tot Bluetongue.

Achtergrond

Op 17 juli werd duidelijk dat zowel in Duitsland als in België opnieuw gevallen van Bluetongue geconstateerd waren. Hiermee is definitief vast komen te staan dat het Bluetonguevirus de winter heeft overleefd. Op grond van deze informatie besloot Frankrijk het toen geldende protocol, met afspraken over vervoersbewegingen tussen de vijf getroffen lidstaten, in te trekken en met een voorstel voor een nieuw protocol te komen. Op 17 juli jl. vielen we dus eerst terug op het strengere Europese regime, waarna de onderhandelingen over een nieuw protocol konden beginnen.

Stand van zaken besmettingen

Op 26 juli jl. is ook in Nederland het eerste geval van Bluetongue geconstateerd in Noord-Brabant en op 27 juli meldde Frankrijk dat er een nieuwe besmetting was gevonden in het gebied bij de Ardennen.
Tot woensdag 8 augustus bevonden alle gevonden Bluetongue besmettingen in Nederland zich binnen de 20 km gebieden. Wel was ten gevolge van een besmetting in Gelderland, het 20 km-gebied al een keer eerder uitgebreid. Op woensdag 8 augustus is echter de eerste besmetting buiten het 20 km-gebied vastgesteld. In de bijlage vindt u een kaart van Nederland met daarop de huidige grens van het 20 km-gebied aangegeven. Tot nu toe zijn in Nederland 125 nieuwe besmettingen gevonden.
De verspreiding van het Bluetonguevirus lijkt sneller te verlopen dan vorig jaar. Dit kan te maken hebben met het feit dat het virus, in tegenstelling tot vorig jaar, nu vanuit meerdere haarden tegelijk wordt verspreid.

Nieuw protocol

Op 31 juli hebben de vijf getroffen lidstaten protocol nummer 6 ondertekend, waarin de afspraken over vervoersbewegingen tussen de vijf lidstaten werden vastgelegd. Het belangrijkste verschil met het vorige protocol was dat slachtdieren uit 20 km gebieden niet langer naar de BT-vrije gebieden van Frankrijk vervoerd konden worden.

Op donderdag 9 augustus zijn de vijf lidstaten protocol nummer 7 overeengekomen, waarbij slachtdieren uit de 20 km-gebieden vervoerd mogen worden naar alle Franse departementen waar geen Culicoides imicola voorkomt (de knut die in Zuid Europa verantwoordelijk is voor de spreiding van de daar voorkomende typen Bluetongue). Een wijziging ten opzichte van het regime van vorig jaar is dat kalveren tot 30 dagen oud onder voorwaarden, maar zonder testverplichting, vanuit het 20 km-gebied naar het beperkingsgebied of vanuit het beperkingsgebied naar BT-vrije gebieden vervoerd mogen worden.

Verwachting voor de komende tijd

Ik verwacht dat het virus zal blijven circuleren onder herkauwers in Nederland tot de temperaturen te laag worden voor knuttenactiviteit. Vorig jaar stopte de knuttenactiviteit rond 18 december.
Nu duidelijk is dat het Bluetonguevirus de winter in Noordwest Europa heeft overleefd en dus endemisch kan worden, krijgt de discussie over eventuele vaccinatie weer meer gewicht. De farmaceutische industrie heeft aangegeven waarschijnlijk eind 2007 een bruikbaar vaccin te hebben. Het bedrijfsleven heeft inmiddels een onderzoek naar de kosten en baten van vaccinatie tegen Bluetongue uitgezet bij de WUR (Wageningen Universiteit en Research centre). De eerste resultaten van dit onderzoek worden ook eind 2007 verwacht.
Ik blijf u de komende tijd op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Kaart Zie het origineel
Bron topografie: Topografische Dienst Kadaster, Emmen 2006
getekend door
Dienst Landelijk Gebied iov GIS-CC
Beperkingsgebied
20km gebied
Bluetongue 2007
d.d. 8 augustus 2007 17.00 uur