Groep Colruyt
10/08/2007
Colruyt vraagt zijn klanten om de diepgevroren hamburgers van het merk
AUTOFRIT (kartonnen verpakking, 20 stuks) terug te brengen naar de
winkel.
Uit voorzorg vraagt Colruyt zijn klanten de hamburgers
van het merk AUTOFRIT terug te brengen naar de winkel.
Het onderzoek van het FAVV wees namelijk op een te hoog gehalte van
stafylokokken.
Wij van onze kant voerden een onderzoek uit op hetzelfde lot, maar de
resultaten waren normaal.
Om de situatie definitief uit te klaren, laten we onmiddellijk een
tegenonderzoek uitvoeren door een extern labo.
In afwachting besloten we dit product uit voorzorg terug te roepen en
onze klanten terug te betalen.
Productomschrijving:
Bij Colruyt: Autofrit 20 hamburgers (diepgevroren)
Barcodenr. /5400141302868
Art.nr. 30286
Voor meer informatie kunnen de klanten terecht bij onze Klantendienst
op 02 360 10 40.
Contactpersoon:
Luc ROGGE
Directeur-generaal Colruyt
02 360 10 40
Dit bericht kwam tot stand in overleg met het Voedselagentschap
(FAVV).
Vragen en atwoorden
Ik heb dit product gekocht. Wat doe ik?
Breng het product terug naar de winkel en we betalen u de prijs terug.
Wat zijn stafylokokken?
Stafylokokken zijn bacteriën. De soort die het meest ziekteverwekkend
is, is de 'staphylococcus aureus' of 'gouden stafylokok'. Deze
bacterie is wijdverspreid: ze is o.a. aanwezig op de huid van mens en
dier.
Op zich is de stafylokok niet gevaarlijk, en hij gaat dood tijdens het
bakken (vanaf 70 °C). Toch ontwikkelt de stafylokok, in geval van hoge
concentratie, een giftige toxine. Deze toxine is bestand tegen hitte
en wordt dus niet vernietigd tijdens de bereiding.
Volgens de onderzoeken van het FAVV was deze toxine niet aanwezig in
het onderzochte staal in de winkel, dat van hetzelfde lot was.
Ik heb onlangs van de hamburgers van het merk AUTOFRIT gegeten. Wat
nu?
Als u de hamburgers op de juiste manier ontdooide en ze goed bakte,
dan werden de stafylokokken tijdens de bereiding gedood.
Wat zijn de symptomen van een vergiftiging?
Een eventuele vergiftiging door de toxine van de stafylokok laat zich
snel merken (binnen de 4 à 5 uren na consumptie). Ze gaat gepaard met
braken, misselijkheid en diarree. Herkent u een van deze symptomen,
contacteer dan onmiddellijk uw huisarts.
Tip om uw diepvriesvlees correct te ontdooien
Wil u diepgevroren vlees consumeren, bak het vlees dan meteen zonder
het te ontdooien of laat het gedurende enkele uren ontdooien in de
koelkast (4 - 5 °C). Zorg dat het vlees altijd goed gebakken is.