Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geïntegreerde gezondheidszorg meer dan ooit nodig! (13/08/07)

In een studie waarvan de resultaten vandaag in De Standaard staan, pleiten de cardiologen Jan Peers (KUL) en Guy De Backer (UGent) voor een verhoging van de middelen voor preventieve geneeskunde. Investeren in preventie kan immers leiden tot een besparing van 100 miljoen euro per jaar. N-VA juicht dit toe, maar plaatst toch enkele kanttekeningen, zegt arts en senator Louis Ide.

De middelen voor preventie moeten inderdaad omhoog. Volgens OESO-rapporten bedragen de middelen voor preventie 1,5 %, terwijl het OESO-gemiddelde op 2,8 % ligt. Als we even vergelijken met Nederland, blijkt dat ze daar maar liefst 5,5 % aan preventie uitgeven. Beide cardiologen hebben dus gelijk als ze stellen dat er te weinig middelen zijn voor preventie.

Toch moet volgende bemerking gemaakt worden: het preventiebeleid is een bevoegdheid van de Gemeenschappen. Deze Gemeenschappen hebben echter elk een verschillende cultuur en gewoonten als het op preventie aankomt. Rook-, eet- en drinkgewoonten zijn verschillend in Vlaanderen en Wallonië. Het is dus een goeie zaak dat beide Gemeenschappen zelf verantwoordelijk zijn voor hun preventiebeleid. Vlaanderen haalt met zijn preventiebeleid goeie resultaten, zoals blijkt uit de studie van dr. Peers en dr. De Backer. Hart- en vaatziekten zijn in 12 jaar tijd met een kwart gedaald in Vlaanderen. Toch is het niet Vlaanderen dat voor deze goede resultaten beloond wordt. Preventie verhindert ziekten en zorgt dus voor besparingen in de curatieve geneeskunde. Minder mensen genezen kost logischerwijs minder geld. Deze curatieve geneeskunde is echter nog steeds een federale materie. Zoals zo vaak zorgen de inspanningen van Vlaanderen voor een besparing waarvan men vooral aan de andere kant van de taalgrens kan profiteren, zonder zelf noemenswaardige inspanningen te leveren.

Een Gemeenschap moet kunnen instaan voor zowel preventieve als curatieve geneeskunde. Deze zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kan niet dat een regio die veel inspanningen doet en heel goed werkt, hier niet de vruchten van kan plukken. Daarom pleit N-VA meer dan ooit voor een volledige splitsing van de gezondheidszorg, zodat Vlaanderen zowel kan voorkomen als genezen!

Auteur:
Senator
dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be