Gemeente Leeuwarden

Meer pompstations met alternatieve brandstoffen in Nederland

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-08-2007) Om het gebruik van alternatieve brandstoffen te stimuleren komen er in heel Nederland pompstations met alternatieve brandstoffen zoals aardgas, biogas en ethanol. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat maakte dit maandag bekend.

Het ministerie stelt twee miljoen euro subsidie beschikbaar om een landelijk dekkend netwerk te helpen creëren. De gemeente Leeuwarden is al lange tijd actief met het stimuleren van alternatieve brandstoffen. Brandstoffen als aardgas, biogas en ethanol zijn beter voor het milieu dan benzine en diesel. Aardgas zorgt voor minder luchtverontreiniging omdat er geen roetuitstoot plaatsvindt. Het voordeel van ethanol is dat het gedeeltelijk klimaatneutraal kan worden geproduceerd, waardoor er geen natuur en landbouwgrond wordt opgeofferd. Inwoners en ondernemers in Leeuwarden komen in aanmerking voor een subsidie van 1000 euro. Daarmee kan de auto omgebouwd worden. Daarnaast kunnen ze een jaar lang gratis parkeren in de binnenstad.

Wethouder Yvonne Bleize heeft verschillende autodealers opgeroepen om aardgasauto's meer onder de aandacht te brengen. Veel automerken hebben wel een auto die op aardgas rijdt, maar deze worden bijna niet verkocht. Gezamenlijk wordt hiervoor naar een oplossing gezocht.