Senternovem


Nieuws

13-08-2007 | Sneek wil warmte van snelweg benutten

De nieuw aan te leggen A7 nabij Sneek kan mogelijk warmte leveren aan woningen in de buurt van deze weg; momenteel vindt verkenning van de mogelijkheden voor de gemeente Sneek en woningstichting Patrimonium Sneek plaats.
Naar verwachting wordt de A7 halverwege het volgende jaar aan de zuidkant van Sneek aangelegd. In september van dit jaar legt G3 uit Waardenburg, het bureau dat de verkenning uitvoert, zijn bevindingen voor aan de gemeente en de woningstichting. Patrimonium wil in elk geval een alternatieve verwarming installeren in enkele woningen langs de nieuwe A7. De voorkeur van de gemeente en de woningstichting gaat uit naar warmte uit asfalt waarvoor dan een soort radiator onder het wegdek komt. Dit systeem maakt met energie van de zon water warm en geeft die warmte af in bijvoorbeeld woningen.
Overtollig water wordt in het grondwater opgeslagen. Datzelfde grondwater kan in de zomer via hetzelfde systeem woningen ook koelen. G3 zet warmtewinning uit asfalt af tegen andere duurzame manieren om energie op te wekken. Tegelijk inventariseert het adviesbureau de mening van marktpartijen over warmte uit wegen. Mogelijk tekent een marktpartij voor de installatie en het beheer van zo'n systeem. Patrimonium denkt er de energielasten van zijn huurders mee te kunnen beperken. Bron: Cobouw 7 augustus 2007