Museon Den Haag

Persbericht

datum:
augustus 2007

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

Veel te doen in Museon tijdens zomervakantie Tijdens de zomervakantie staat het Museon in Den Haag bol van de activiteiten en zijn er verschillende exposities te bezoeken. Kijk voor het totale programma en uitgebreid publiciteitsmateriaal op www.museon.nl.

Exposities


- Robot Zoo

In deze tentoonstelling zijn enorme robot dieren te zien. Met motoren, tv -schermen, lichtslangen, schokdempers en pompen wordt duidelijk hoe dieren bewegen, hoe ze eten, en waarom ze van kleur kunnen veranderen. Hoe beweegt bijvoorbeeld een reuzeninktvis zich voort, hoe springt een sprinkhaan en hoe loopt een vlieg over het plafond? Er is te zien hoe slim de achterpoten van een sprinkhaan in elkaar zitten en het wordt duidelijk hoe een vleermuis in het donker zijn prooi vindt met speciale echolocatie-apparatuur. De expositie toont tal van biologische wetenswaardigheden, verpakt in moderne aanschouwelijke technologie. Robot Zoo is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar en te zien tot en met 28 oktober 2007.

z.o.z.


- Apenkoppen

30 portretten door James Mollison

Chim Pumbu Bonny Tatango

Te zien tot en met 11 november 2007. Kijk voor publiciteitsfoto's op www.museon.nl/nl/general/pers/persfoto's

Fotograaf James Mollison nodigt ons uit om, net als Darwin indertijd, de uitdrukkingen en emoties van de mensapen te bekijken. Hun onschuld en kwetsbaarheid dwingen tot nadenken over de arrogante houding die wij mensen aannemen tegenover deze dieren. De schreeuw op de portretten van de mensapen laten het topje van een ijsberg zien. Wanneer geen actie wordt ondernomen, zal het met hen spoedig gedaan zijn. En dan te bedenken, dat wij maar in 1% van onze erfelijke eigenschappen van de chimpansee verschillen. De chimpansee en zijn naaste verwant, de bonobo, staan dichter bij ons dan de gorilla. Onderzoek aan het DNA heeft dit bevestigd. Achter alle 30 op reusachtig formaat geëxposeerde foto's van de mensapen schuilt een schreeuw om aandacht. Ontreddering, plezier, wanhoop; het is van hun gezichten te lezen. Wie de tentoonstelling bekijkt ziet mensapen niet langer als zo maar dieren, maar als medemens.
Te zien tot en met 11 november 2007.


- Jouw wereld, Mijn wereld

In deze permanente expositie staat de mens centraal en wordt het begrip duurzaamheid nader verklaard. De thema's van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. In het oceaandeel kan worden gedoken naar het mysterieuze leven in de diepzee, waar walvissen en dolfijnen zwemmen. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en wandelt langs de mijlpalen van onze ontwikkeling. Onder een regen van speren ervaart de bezoeker de dreiging en de absurditeit van agressie en oorlog en in een reusachtig ei volgt een kennismaking met de verschillende wijzen waarop mensen vorm geven aan hun geloof.

zie vervolg


-Het Gezicht van de Zee

Duiker en natuurfotograaf Dos Winkel heeft inmiddels meer dan 3500 duiken van gemiddeld een uur gemaakt, voor het overgrote deel in tropische wateren. Met zijn fotowerk wil hij het publiek laten nadenken over de natuur en tevens de rol van de mens belichten ten aanzien van het behoud hiervan. Deze zomer zijn er in Den Haag maar liefst drie exposities te zien van deze bevlogen onderwaterfotograaf: Planet Ocean op de boulevard in Scheveningen, Het Gezicht van de Zee in het Museon en Another World, kleuren, vormen en structuren in Smelik & Stokking. Kijk voor meer informatie op www.denhaag.com.


- Recht en Vrede

Een permanente tentoonstelling waar kinderen (en volwassenen) zelf ontdekken hoe rechtspraak werkt en wat er in Den Haag gebeurt op het gebied van recht, vrede en veiligheid. Wie heeft gelijk? Soms komen mensen er samen niet uit als ze ruzie hebben. Ze stappen dan naar een rechter. Landen die in conflict zijn kunnen hetzelfde doen. Ze komen naar het Vredespaleis in Den Haag en vragen de internationale rechters om een uitspraak. Zou jij een goede rechter zijn? Test jezelf in deze tentoonstelling over Den Haag, stad van Recht, Vrede en Veiligheid.
Bij de expositie is een speciale, uitgebreide krant verschenen over Den Haag, internationale stad van recht, vrede en veiligheid, getiteld `MuseonRecht'. Deze krant kan via e-mail worden opgevraagd bij Leonie de Jong (ldjong@museon.nl).

z.o.z.


- Komen en Gaan
200 jaar nieuwkomers, vluchtelingen en gelukzoekers

Deze doorlopende expositie plaatst 200 jaar migratie in cultuurhistorisch perspectief. Vele groepen migranten komen aan bod, geplaatst in de politieke en maatschappelijke omstandigheden van hun tijd. Belangrijke thema's zijn: reden voor vertrek uit het geboorteland, de reis, aankomst en de eerste ervaringen in het `nieuwe' land.

Activiteiten


- Werkhoek voor kinderen

In de Werkhoek kunnen kinderen creatief aan de slag onder begeleiding van een docent. Het thema in de zomervakantie is: `Maak je eigen vuurvlieg of inktvis bij Robot Zoo'. De Werkhoek is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kost 3,50, exclusief entree museum. Openingstijden: iedere vakantiedag - de zaterdag uitgezonderd - van 12.30 tot 16.30. Reserveren is niet nodig.

zie vervolg


- Word Dinoloog!

Kom onder leiding van een dinosaurusdeskundige alles te weten over wanneer, hoe en waar dino's leefden. Een expeditie voor kinderen vanaf 7 jaar. Wanneer: 6, 16, 23 en 30 augustus. Aanvang expeditie: 12.00, 12.45, 13.30, 14.15 en 15.00 uur. Toegang is gratis op vertoon van Museonentreebewijs.
- Op expeditie met Diewertje Duiker

Kinderen vanaf 6 jaar leren van Diewertje Duiker hoe zij kunnen overleven op een tropisch onbewoond eiland. Let op, andere locatie! Waar: in de Planet Ocean tent op de boulevard in Scheveningen bij het Kurhaus. : Wanneer: 18 en 19 augustus. Aanvang expeditie: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Deelname is gratis.
- Zoolab

Ontdek samen met professor Robo waarom een sprinkhaan zo hoog kan springen en hoe het komt dat een vlieg aan het plafond blijft plakken! Wanneer: elke woensdagmiddag. Aanvang: 14.30 uur. Toegang is gratis op vertoon van Museonentreebewijs.

z.o.z.

Bezoekersinformatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties ­ alle regio's)
Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: 6,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl
Museon
Onder het motto `Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.