Aedes

aedesnet.nl

Nieuws

Gedeputeerde Staten Limburg roepen kabinet op af te zien van heffing

13 augustus 2007

Provincie, gemeenten en corporaties in Limburg zijn van plan om een (bindend) arrangement aan te gaan met afspraken over investeringen van de betrokken partijen, de woningproductie, de ketens wonen-welzijn-zorg, wonen-werken-leren en buurtbeheer, de woonlasten, de administratieve lasten, de instrumenten en het functioneren van de woningmarkt.

De miljardeninvesteringen in de wijken dreigen doorkruist te worden door het voornemen om een heffing van drie miljard in vier jaar op te leggen aan corporaties, zo schrijft Gedeputeerde Staten Limburg aan de ministers Vogelaar en Bos in een brief van 7 augustus 2007. `Wij steunen dan ook Aedes, VNG en Woonbond in hun verzet tegen deze algemene heffing ten behoeve van een Rijksfonds', aldus Gedeputeerde Staten.

De Limburgse plannen om afspraken te maken over een meerjarig investeringsprogramma vormen een nadere decentrale invulling van het aanbod dat brancheorganisatie Aedes eerder in 2007 heeft gedaan in het Antwoord aan de samenleving. In lijn met het regeerakkoord is in Limburg voorvarend de verantwoordelijkheid opgepakt, zijn de maatschappelijke opgaven in kaart gebracht en staan de partijen op het punt om samen die opgaven aan te pakken. Door de voorgenomen heffing dreigt het initiatief in de kiem te worden gesmoord. Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg vragen het kabinet dan ook om af te zien van maatregelen die inbreuk doen op de investeringsmogelijkheden van corporaties.