Vernieuwde Appeltjes van Oranje

14/08/2007 15:10



Oranje Fonds



Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied en is actief in Nederland, op de Nederlandse Antillen en Aruba. Jaarlijks reikt de beschermvrouwe van het Fonds, Prinses Màxima, de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. De prijs gaat naar bijzondere, projecten die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving. Dit jaar zijn er voor het eerst regionale voorrondes. Zo maken projecten uit elke provincie kans om genomineerd te worden voor een Appeltje van Oranje 2008.

De Appeltjes van Oranje worden volgend jaar voor de zesde keer uitgereikt. Dit jaar zijn er voor het eerst regionale voorrondes. Per regio worden uit de voordrachten acht tot tien projecten geselecteerd. Deze projecten krijgen elk 10 minuten om zich te presenteren aan de andere geselecteerden en het Oranje Fonds. Na iedere voorronde worden twee projecten uiteindelijk genomineerd. De drie winnaars zijn bijzondere projecten die een brugfunctie vervullen tussen bijvoorbeeld verschillende culturen, seksen, klassen en generaties, maar ook tussen mensen mét en zonder (verstandelijke) beperking.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: 'We hebben gekozen voor regionale voorrondes om zo meer projecten uit het hele land een kans te geven zich te kwalificeren voor een Appeltjes van Oranje. De nadruk komt te liggen op bijzondere projecten die ontmoeting tussen mensen stimuleren. 'Elkaar ontmoeten' sluit aan bij het hart van het Oranje Fonds. We hopen dat deze projecten een voorbeeld en inspiratie voor andere organisaties zullen zijn'.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 24 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Voordrachten kunnen tot 1 oktober a.s. bij het Oranje Fonds worden ingediend. De Appeltjes van Oranje 2008 worden in mei volgend jaar op Paleis Noordeinde uitgereikt.