Gemeente Bernheze


Collegebesluiten 14 augustus 2007

Uitvoering kruispunt Hoogstraat-Schoonstraat

Het college van burgemeester en wethouders heeft de benodigde middelen voor het maken van een verhoogd kruisingsvlak op de kruising Hoogstraat-Schoonstraat in Heesch beschikbaar gesteld. De uitvoering zal in het najaar plaatsvinden, nadat de festiviteiten op en rond De Misse hebben plaatsgevonden.

Koffie-ochtenden en Wmo-trefpunten

Begin dit jaar is de gemeente met invoering van de hulp bij het huishouden gestart met uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente wil nu de Wmo steeds verder vorm en inhoud gaan geven. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten om in alle kernen te starten met Wmo-koffie-ochtenden. Tijdens deze ochtend, met gratis koffie, staat de ontmoeting tussen dorpsgenoten centraal maar er zal ook voorlichting en informatie over een bepaald Wmo-onderwerp worden gegeven. De koffie-ochtenden zullen worden gehouden in de gemeenschapshuizen. Het college van burgemeester en wethouders heeft verder besloten om een voorbereidingskrediet van EUR 10.000,- beschikbaar te stellen om zo te komen tot Wmo-trefpunten. In iedere kern moet er minimaal één trefpunt voor onder andere informatie en advies, cursussen, ontmoeting en mantelzorgondersteuning komen. De gemeente wil daarvoor overleggen met de besturen van de gemeenschapshuizen en (woonzorg)steunpunten om zo samen te komen tot herkenbare Wmo-trefpunten.

Aanpassing kostenbepaling bouwwerken

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemiddelde bouwkosten per type bouwwerk aan te passen aan het gemiddelde prijspeil. Voor het bepalen van leges voor bouwvergunningen is het noodzakelijk dat eerst de bouwkosten per type bouwwerk worden bepaald. Deze bouwkosten vormen vervolgens de grondslag voor de te heffen leges voor verleende bouwvergunningen. Uitgaande van de door het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekte gegevens zijn de gemiddelde bouwkosten per type bouwwerk gemiddeld gestegen met 1,18% (peildatum 1 mei 2007). De aan het nieuwe prijspeil aangepaste bouwkosten dienen als basis voor het bepalen van de hoogte van de leges van nieuwe bouwaanvragen.

Bevoegdheden beslissen op aanvragen evenementenvergunning

Het college van burgemeester en wethouders verleent bevoegdheid aan het afdelingshoofd Publiekszaken en de coördinerend medewerker van het domein Wonen, bouwen en vergunningen te beslissen op aanvragen voor een evenementenvergunning en daarmee samenhangende vergunningen en ontheffingen. Dit zijn bevoegdheden uit de Algemene plaatselijke verordening, de Drank- en horecawet, de Zondagswet en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De heffingsambtenaar geeft hierbij mandaat voor het opleggen van leges. Voorheen lagen deze bevoegdheden bij het afdelingshoofd Civiel- en cultuurtechniek. De mandaatbesluiten treden in werking op 1 september 2007 en liggen ter inzage in het gemeentehuis.