Gemeente Boekel


Ontgrondingenverordening

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 26 juni 2007 een nieuwe verordening Ontgrondingen provincie Noord-Brabant in concept vastgesteld. De verordening regelt de wijze waarop de aanvraag voor een ontgrondingsvergunning moet geschieden en wijst categorieën van ontgrondingen aan, waarvoor de vergunningplicht niet geldt.

Hierbij worden twee categorieën onderscheiden: de absolute vrijstellingen, die altijd en overal gelden, en de relatieve vrijstelling, die afhankelijk is van de grootte en ligging van de ontgronding. Bij deze laatste categorie wordt een relatie gelegd met de Cultuurhistorische Waardenkaart en de Aardkundig Waardevolle Gebiedenkaart. Deze kaarten zijn te raadplegen op de website van de provincie www.brabant.nl alsmede in de bibliotheek van het provinciehuis.
De vrijstellingsbepaling in de nieuwe provinciale verordening is aanzienlijk verruimd ten opzicht van de huidige vrijstellingen in de Ontgronfingenverordening uit 1998, zodat daarmee een aanzienlijke deregulering gerealiseerd.

Als onderdeel van de totstandkoming van de verordening start op 9 juli 2007 een inspraakprocedure. Vanaf deze datum ligt de concept-verordening ter inzage in de bibliotheek van het Provinciehuis, Brabantlaan 1 te s-Hertogenbosch, op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur, en in alle gemeentehuizen in Noord-Brabant. De ter inzage legging eindigt op 2 september 2007.

Van 9 juli 2007 tot en met 2 september 2007 kunnen belanghebbenden schriftelijk een reactie geven op de concept-verordening. Uw reactie kunt u zenden aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC s-Hertogenbosch onder vermelding van inspraak concept-verordening ontgrondingen.

Alle reacties zullen worden verzameld in een inspraaknota en voorzien van een standpunt van het college van Gedeputeerde Staten. Indien de inspraakreacties daartoe aanleiding geven kan de verordening worden aangepast. Uiteindelijk wordt de verordening plus inspraaknota eind 2007 ter vaststelling aan Provinciale Staten voorgelegd. Indien u dat wenst kunt u aangeven dat uw persoonlijke gegevens niet bekend worden gemaakt. Belanghebbenden, die gereageerd hebben op de concept-verordening krijgen zo spoedig mogelijk een afschrift van de definitieve verordening en de inspraaknota.

s-Hertogenbosch, 26 juni 2007.