Productschap Margarine


Home

15.08.2007

Onderzoek naar ketenoptimalisatie in de MVO-sector

De MVO-sector neemt al zo'n 15 jaar deel aan de meerjarenafspraken (MJA's) op het gebied van de verbetering van de energie-efficiency. En hoewel er nog steeds besparingen gevonden worden door processen te verbeteren, wordt het steeds lastiger om op fabrieksniveau nog grote efficiencyslagen te maken. SenterNovem en MVO gaan daarom op zoek naar mogelijkheden om op andere manieren energie te besparen.

Een van die mogelijkheden is het optimaliseren in de totale keten van grondstof tot eindproduct. Zowel crush en raffinage als margarine- en sausproductie zijn schakels in de MVO-productieketen. De keten is uiteraard breder dan het verwerken van grondstoffen tot eindproducten, maar dat is wel het deel waar de MVO-bedrijven zelf invloed op kunnen hebben.

Misschien vraagt u zich af wat er binnen de keten te optimaliseren valt. Daarbij kunt u denken aan verschillende dingen zoals transportoptimalisatie en materiaalbesparing, maar ook aan het optimaliseren van de verschillende bewerkingsstappen die een product ondergaat.

Als voorbeeld kunt u denken aan de grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van sauzen, dressings, margarines en bakproducten. Die grondstoffen (de oliën) worden ontkleurd, ontdaan van wassen enz. Al die bewerkingen kosten geld in de vorm van energie. De oliën worden standaard ontdaan van wassen en kleurstoffen, terwijl dat voor verschillende eindproducten niet nodig is. De vraag is dan of het mogelijk is om voor bepaalde eindproducten de oliën minder zwaar te raffineren. Is het nodig om een olie te winteriseren als die olie vervolgens gebruikt wordt voor het maken van een bakproduct? Is het nodig om olie te ontkleuren als die kleur geen nadelige gevolgen heeft voor het eindproduct?

Het Productschap MVO en SenterNovem hebben het plan opgevat om na te gaan welke optimalisaties er binnen de MVO-keten te vinden zijn en willen daarover graag uw mening en uw inbreng. Aan Epro Consult (Ron Ongenae) is gevraagd om dit traject te begeleiden.

MVO-bedrijven zijn benaderd voor een bijeenkomst om na te gaan welke eindproducten in aanmerking komen voor ketenoptimalisatie. De volgende stap is te komen tot een verkenning tussen de producent van de oliën en de verwerker die daar eindproducten van maakt. Indien er mogelijkheden zijn om in de keten te optimaliseren dan zal daarna een concrete case worden uitgewerkt.

Hebt u ideeën en suggesties of wilt u deelnemen, neemt u dan contact op met Frank Bergmans, tel. 070-3195150 of e-mail bergmans@mvo.nl.