Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 15 augustus 2007

Update pinpasfraude

Winkeliers roepen minister Hirsch Ballin op Skim-bende snel op te pakken

Er is een georganiseerde criminele Skim-bende actief in Nederland die het op de Nederlandse consument heeft voorzien. Het Platform Detailhandel Nederland vindt dat minister van Justitie Hirsch-Ballin deze internationaal opererende criminelen zo snel mogelijk moet opsporen en vervolgen.

Uit de berichtgeving van de afgelopen tijd blijkt dat hier sprake is van georganiseerde criminaliteit. Consumenten, maar ook winkeliers, zijn hier de dupe van. Consumenten worden altijd door banken schadeloos gesteld, maar winkeliers blijven met reputatieschade zitten.

Winkeliers hebben inmiddels hun verantwoordelijkheid genomen om fraude op betaalterminals te voorkomen. Samen met Currence (de eigenaar van het product PIN) is een lijst met maatregelen opgesteld die het risico op fraude met betaalterminals minimaliseren. Een belangrijke maatregel is betaalterminals te voorzien van een uniek zegel en dagelijkse controle of dit zegel verbroken is. Bovendien wordt 's avonds detectieapparatuur, indien aanwezig, op de terminals gericht bij het sluiten van de winkel.

Maar ook de minister van Justitie moet, samen met de banken, nu keiharde maatregelen treffen om de internationaal opererende criminelen zo snel mogelijk op te pakken en pinpasfraude te voorkomen.

Winkeliers vinden het belangrijk dat consumenten veilig kunnen blijven pinnen en altijd schadeloos worden gesteld door hun bank bij pinpasfraude. Betaalterminals met een verhoogd risico worden zo snel mogelijk vervangen. Winkeliers rekenen hierbij op de medewerking van Currence, banken en terminalleveranciers.

Tips voor extra beveiliging van de betaalterminal kunt u vinden op www.platformdetailhandel.nl.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht