Politie Midden- en West Brabant

Clusterberichten district Oosterhout en Tilburg

OOSTERHOUT NB, 15 augustus 2007

DISTRICT TILBURG:

Verdachte van insluiping opgepakt dankzij SMS-Alert

BERKEL-ENSCHOT: Dinsdag 14 augustus vond een insluiping plaats bij een 78-jarige vrouw in Berkel-Enschot. Dat gebeurde rond 14.45 uur in haar woning aan de Joost van den Vondellaan. De vrouw was alleen thuis en had de buitendeur openstaan om de woning te luchten. Vanuit de keuken zag ze plotseling een jongeman in haar woonkamer staan. De knul griste haar handtas mee en ging er vandoor.

Meteen na de melding verspreidde de politie een sms-bericht onder 499 deelnemers aan SMS-Alert die in directe omgeving van de Joost van den Vondellaan. Aan de hand van het signalement werd gevraagd om uit te kijken naar de dader. Aan de hand van het sms-Alert bericht reageerde er een getuige. Zij had de vermoedelijke dader hardlopend voorbij zien komen en kon een aanvullende beschrijving geven. Aan de hand van het signalement van de dader en de omschreven kleding arresteerde de politie om 19.10 uur een 14-jarige jongen uit Berkel-Enschot. De jongen is voor nader onderzoek ingesloten.

Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief eventuele inbrekers gaan aanhouden.

Aanmelden voor SMS-Alert gaat heel eenvoudig: door een sms-je te sturen naar 8844, met daarin de tekst PMWB, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder, wordt iemand opgenomen in het systeem. Kort daarna ontvangt de aanmelder van de politie een welkomst-sms. Hierin staat tevens een wachtwoord.

Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kan de aanmelder via deze website zijn of haar gegevens raadplegen en wijzigen. Ook kan worden aangegeven wanneer iemand wel of geen oproepen wil ontvangen (bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Processen-verbaal voor winkeldieven

TILBURG: Personeel van een supermarkt aan de Westermarkt greep een winkeldief in de kraag. De 54-jarige Tilburger probeerde een fles drank stelen. Dat gebeurde dinsdagavond 14 augustus om 19.00 uur Hij verliet de supermarkt zonder de fles af te rekenen en werd buiten de winkel staande gehouden en overgedragen aan de politie. De man legde in het politiebureau een bekentenis af, waarbij hij vertelde dat hij zijn kans gegrepen had om de kassas onbemand waren. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

TILBURG: Een 21-jarige vrouw uit Goirle stal dinsdagavond 14 augustus om 18.10 uur cosmetica-artikelen bij een supermarkt op het Bart van Peltplein. Haar buit had een waarde van 25,15. Tegen de vrouw is in het politiebureau proces-verbaal opgemaakt. Financiële problemen waren volgens de vrouw motief voor haar daad.

Politie vindt partij hennep in grownshop

TILBURG: In de buurt van een grownshop in de IJskelderstraat controleerde de politie een 21-jarige man uit Goirle. Daarbij werd een scherpe patroon van 9 mm en een kleine hoeveelheid harddrugs aangetroffen. De verdachte werd gearresteerd op verdenking van overtreding van de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie. Het bleek om de medewerker van de grown-shop. De harddrugs en de munitie waren voor de politie reden om het bewuste pand te doorzoeken. Dat gebeurde dinsdag 14 augustus in aanwezigheid van de Officier van Justitie. Tijdens de zoeken werd circa 15 kilo gedroogde hennep gevonden en een hoeveelheid hennepstekjes. Ook de eigenaar van de grownshop is gearresteerd. Dit is een 20-jarige Tilburger. Beide verdachten zijn in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

Tilburgse (60) slachtoffer van beroving

TILBURG: Een 60-jarige Tilburgse vrouw heeft bij de politie aangifte gedaan van tasjesroof. Het misdrijf werd gepleegd op dinsdag 14 augustus. Ze liep rond 18.40 uur op de Vincentiusstraat toen een jongeman haar van achteren benaderde en haar tas uit de handen trok. De dader was op de fiets en ging er vandoor in de richting van de Schoolstraat. De dader was helemaal in het zwart gekleed en droeg sportschoenen De vrouw hield geen letsel over aan de beroving maar was uiteraard wel flink geschrokken.

Arrestatie na huiselijk geweld

TILBURG: Een 50-jarige inwoner van Tilburg pleegde geweld tegen zijn echtgenote. Dat gebeurde woensdagochtend 15 augustus. De vrouw riep de hulp van de politie in en de agenten constateerden uiterlijke verwondingen van het geweld. De politie arresteerde de verdachte. De man verklaarde tijdens het verhoor dat hij handelde uit zelfverdediging. Er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Nog 32 dagen tegoed

TILBURG: Agenten kwamen dinsdagmiddag 14 augustus rond 17.15 uur een 21-jarige Tilburger tegen op de Beethovenlaan. De agenten wisten dat de man gezocht werd omdat hij nog gevangenisstraf had openstaan. Ze spraken hem om die reden aan. Meteen ging de verdachte er hardlopend vandoor. Eén van de agenten kreeg een fiets van een burger, toen hij daarom vroeg. De agent zette op de fiets de achtervolging. Even later kon de verdachte, met behulp van een motoragent, worden ingerekend. De man moest nog 32 dagen uitzitten en is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

DISTRICT OOSTERHOUT:

Arrestatie na huiselijk geweld

MADE: En 45-jarige vrouw uit Made werd dinsdagavond 14 augustus mishandeld door haar echtgenoot. Dat gebeurde rond 19.00 uur in hun woning en in aanwezigheid van hun twee minderjarige kinderen. De vrouw riep de hulp van de politie in en deed aangifte. De agenten constateerden uiterlijke verwondingen van het geweld. De politie arresteerde de verdachte, die onder invloed van alcohol verkeerde. De man is in verzekering gesteld. Hij wordt a.s. vrijdag voor de rechter-commissaris geleid omdat er in dit geval sprake is van recidive.

Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Moeder en dochter op dievenpad

WAALWIJK: De politie arresteerde dinsdagmiddag 14 augustus twee vrouwen uit Waalwijk. Het ging om een 43-jarige vrouw en haar 19-jarige dochter. In winkelcentrum De Els stal de 43-jarige vrouw twee paraplus uit een uit een uitstalrek voor de ingang van een winkel.
De vrouw wordt ook verdacht van diefstal van kleding. Omdat het vermoeden bestond dat haar dochter medeplichtig was, zijn beide vrouwen overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tegen de 43-jarige vrouw is proces-verbaal opgemaakt. De zaak tegen de dochter is wegens gebrek aan wettig bewijs geseponeerd.

Auto weg na woninginbraak

RAAMSDONKSVEER: Een personenauto verdween na een woninginbraak aan de P.C.Boutenstraat. Het misdrijf vond plaats in de nacht van woensdag 15 augustus, tussen 00.30 uur en 07.00 uur. De nog onbekende daders forceerden de achterdeur om het huis binnen te komen. Daarna zijn de autosleutels van zwarte BMW 5 ER Reihe (13-XL-LD) ontvreemd. Verder stalen de daders vier spelcomputers en twee MP3 spelers. De politie nam een aangifte op en heeft de auto internationaal laten signaleren als gestolen voertuig.

Vier arrestanten na relationeel conflict

WAALWIJK: Een ruzie in huiselijk kring liep dinsdagochtend 14 augustus uit de hand. Dat leidde tot de arrestatie van vier verdachten. Een 32-jarige Waalwijker kreeg ruzie met zijn 42-jarige vriendin tijdens kluswerkzaamheden. De man werd vervolgens mishandeld door zijn 42-jarige vriendin, haar 13-jarige dochter en haar 17-jarige vriend. Het geweld vond kennelijk plaats omdat de 32-jarige Waalwijker bij de ruzie een gipsplaat vernield had. Bij de mishandeling liep hij verwondingen op in zijn gezicht en op zijn romp en scheenbenen. De drie geweldplegers werd gearresteerd op verdenking van openlijke geweldpleging. Het slachtoffer werd eveneens aangehouden. In zijn geval op verdenking van vernieling. Het viertal is in het politiebureau verhoord. De 17-jarige verdachte blijft vast zitten omdat hij het delict pleegde tijdens een proeftijd. De anderen zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Fietsen van senioren gestolen

KAATSHEUVEL: De politie is een onderzoek gestart naar een inbraak in een fietsenstalling van een appartementencomplex aan de Vaertkant. Het gaat hier om appartementen voor senioren. Het misdrijf vond plaats tussen dinsdag 14 augustus 16.00 uur en woensdag 15 augustus 09.00 uur. De toegangsdeur tot de gemeenschappelijke fietsenstalling werd geforceerd. Daarna gingen de nog onbekende daders er vandoor met de circa 10 aanwezige fietsen. De politie neemt een aangifte op van alle gedupeerden. Inmiddels heeft ook Cascade, eigenaar van het complex aangifte gedaan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer